Regie: Jonathan Glazer | Duur: 108 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Zwarte haren, vuurrode lippen, grijsgroene ogen, lange benen: in Under the Skin is Scarlett Johansson een prettige verschijning. En dan gaat ze ook nog eens uit de kleren! De actrice speelt een dame die in de straten van het grauwe Glasgow eenzame mannen verleidt. Voor een gezellig drankje of vleselijk genot?

De film begint met vreemde, cirkelvormige objecten in een donkere ruimte. Tegelijkertijd horen we Johansson Engelse woorden uitspreken. Een man op een motorfiets komt in beeld. Hij stopt, verdwijnt in de duisternis en keert terug met het lichaam van een vrouw. Johansson kleedt de vrouw uit en trekt de kleren zelf aan. Dan vertrekt een ruimteschip vanaf het dak van een wolkenkrabber. Kort hierop stapt Johansson in een witte bestelbus, en even later baant ze zich een weg door een druk winkelcentrum. Welkom op de aarde.

Een blik op de mens, door de ogen van alienvrouw Johansson (een naam heeft ze niet in de film). Eerst observeert en kopieert ze gedrag. Vervolgens versiert ze mannen en lokt hen mee om zo haar honger te kunnen stillen. Maar tijdens haar missie leert ze ook wat humaniteit inhoudt. Zo ziet ze hoe een surfer een vrouw in nood probeert te redden en helpen omstanders haar overeind nadat ze is gestruikeld.

Deze en andere indrukken zetten een proces van bewustwording in gang. En van transformatie: langzaam ontwikkelt de emotieloze femme fatale menselijke trekjes. Kijk goed naar haar expressie wanneer ze een man met een ernstig misvormd gelaat het hof maakt. Een fantastische scène die de kern van de film raakt, namelijk het feit dat onze schoonheidszin sterk op de buitenkant is gericht.

Under the Skin kluistert je aan de buis. De film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Michel Faber, herinnert visueel en qua sfeer aan het meesterwerk 2001: A Space Odyssey (1968). Er zijn weinig dialogen, de belichting is donker en de soundtrack van de Britse componiste Mica Levi is een revelatie, alhoewel hij niet prettig in het gehoor ligt. Wapen u met fantasie, geduld en een scherp oog tijdens deze unieke cultfilm waarin ‘Miss Universe’ op excursie gaat.

Under the Skin