Welkom op Blikvangers: een grabbelton gevuld met louter prachtfilms! Van elke film alleen de synopsis en trailer. Wilt u mij helpen deze pagina zo lang en bont mogelijk te maken? Mail me dan uw filmtip(s) en wie weet ziet u die hier terug. 

Camera

Intouchables (2011) ★ Regie: Olivier Nakache & Éric Toledano. Franse hitkomedie, gebaseerd op ware feiten. Miljonair Philippe (François Cluzet) is veroordeeld tot een rolstoel. Hij woont in hartje Parijs in een kast van een huis. Driss (Omar Sy) daarentegen woont in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. En zo gebeurt het dat Driss de persoonlijke verzorger van Philippe wordt. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe’s stijve huishouden in no time op z’n kop. Maar ook Driss’ leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Link IMDb

2001: A Space Odyssey (1968) ★ Regie: Stanley Kubrick. Amerikaanse sciencefictionklassieker, winnaar van 1 Oscar. Pal voor het ontstaan van de mens op aarde stuit een groep apen op een mysterieuze steen. Vier miljoen jaar later vindt men op de maan een identieke steen die een signaal uitzendt naar Jupiter. Aan Kapitein Dave Bowman (Keir Dullea) en Frank Poole (Gary Lockwood) de taak om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Ze vertrekken op een missie met het ruimteschip S.S. Discovery, dat uitgerust is met de geavanceerde boordcomputer HAL-9000. Link IMDb.

Cast Away (2000) ★ Regie: Robert Zemeckis. Amerikaans survivaldrama, genomineerd voor 2 Oscars. Chuck Noland (Tom Hanks) is technicus bij koeriersbedrijf FedEx. Door zijn drukke werkzaamheden heeft hij weinig tijd voor zijn vriendin Kelly (Helen Hunt). Chucks jachtige bestaan wordt abrupt onderbroken wanneer hij na een vliegtuigongeluk aanspoelt op een onbewoond eiland. Het is het begin van een jaren durende overlevingsstrijd. Link IMDb.

The Insider (1999) ★ Regie: Michael Mann. Drama, genomineerd voor 7 Oscars, over de criminele praktijken van de tabaksindustrie. Producer Lowell Bergman (Al Pacino) van het tv-programma 60 minutes ruikt een verhaal wanneer Jeffrey Wigand (Russell Crowe), voormalig onderzoeker bij tabaksfabrikant Brown & Williamson, niet met hem wil praten. Wanneer de fabrikant Wigand dwingt om een overeenkomst na te komen, besluit hij toch om Bergman in vertrouwen te nemen en de waarheid over zijn werkgever naar buiten te brengen. Link IMDb.

Captain Fantastic (2016) ★ Regie: Matt Ross. Komisch drama, genomineerd voor een Oscar. In de prachtige bossen in het noordwesten van Amerika heeft Ben (Viggo Mortensen) zijn ideale wereld geschapen. Het is de perfecte plek voor zijn zes kinderen, ver weg van de hectiek en de sociale druk van het stadse bestaan. De kinderen studeren en leren jagen. Hun leven is puur en overzichtelijk. Tot een dramatische gebeurtenis het gezin dwingt de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. Link IMDb.

Das Boot (1981) ★ Regie: Wolfgang Petersen. Duits oorlogsdrama, genomineerd voor 6 Oscars. Ein Klassiker! In het najaar van 1941 gaan Duitse militairen aan boord van een onderzeeër om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling onder de bemanning toe. Wanneer na lange tijd de vijandelijke schepen eindelijk in zicht komen, slaat hun verveling radicaal om in een strijd op leven en dood. Link IMDb.

Gravity (2013) ★ Regie: Alfonso Cuarón. Amerikaans sciencefictiondrama, winnaar van 7 Oscars. Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), een briljant medisch ingenieur, gaat samen met veteraan-astronaut Matt Kowalsky (George Clooney) op haar eerste ruimtemissie. Tijdens een routinecontrole slaat het noodlot toe: rondvliegend puin vernietigt de shuttle en Stone en Kowalsky blijven alleen achter. Vastgebonden aan elkaar zweven ze verder de ruimte in. Heeft daar, in het oneindige niets, hun laatste uur geslagen? Link IMDb.

Amadeus (1984) ★ Regie: Miloš Forman. Biografisch drama over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart, gezien door de ogen van Antonio Salieri. De film won 8 Oscars. Het is 1781. Salieri (F. Murray Abraham) is werkzaam als de hofcomponist van keizer Jozef II. Hij wordt verteerd door afgunst als hij merkt hoe de goddelijke muzikale inspiratie die hij zelf ontbeert, in ruime mate aanwezig is in de losbandige en hondsbrutale nar Mozart (Tom Hulce). Gek van jaloezie besluit Salieri hem koste wat kost ten gronde te richten. Link IMDb.

The Notebook (2004) ★ Regie: Nick Cassavetes. Amerikaans romantisch drama. Allie (Rachel McAdams) komt begin jaren 40 naar het plaatsje Seabrook in North Carolina om vakantie te vieren met haar familie. Daar ontmoet ze de knappe Noah (Ryan Gosling), die als een blok voor haar valt. Ondanks hun zeer verschillende achtergrond beleven de twee een zomer vol hartstocht. Maar als Allie verhuist en Noah zich aanmeldt bij het leger, lijkt de liefde voorgoed voorbij. Link IMDb.

Room (2015) ★ Regie: Lenny Abrahamson. Amerikaans drama, winnaar van 1 Oscar. Jack (Jacob Tremblay), een levendig jochie van vijf, wordt liefhebbend opgevoed door zijn moeder. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter, zonder ramen. Hier heeft ‘Ma’ (Brie Larson) een eigen wereld gecreëerd voor Jack, en stelt ze alles in het werk om, alle beperkingen ten spijt, hem een zo waardig mogelijk bestaan te geven. Maar omdat Jack steeds nieuwsgieriger wordt en Ma aan de situatie onderdoor dreigt te gaan, verzinnen ze een plan om te ontsnappen. Link IMDb.

The Imitation Game (2014) ★ Regie: Morten Tyldum. Biografisch drama, winnaar van 1 Oscar. De film gaat over het baanbrekende werk van de Britse wiskundige Alan Turing (Benedict Cumberbatch) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn significante bijdrage aan het kraken van de Duitse codeermachine Enigma leverde de geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan op, wat een kantelpunt betekende in de strijd. Link IMDb.

Bienvenue chez les Ch’tis (2008) ★ Regie: Dany Boon. Franse komedie. Philippe (Kad Merad) is manager bij de posterijen in het Zuid-Franse Salon-de-Provence. Om zijn depressieve vrouw Julie een plezier te doen, probeert hij overplaatsing naar de Côte d’Azur af te dwingen. Maar zijn plannetje mislukt, waarop hij voor straf wordt tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in Noord-Frankrijk. Uiteraard loopt Philippe niet warm voor deze grote overgang, maar dit deel van Frankrijk blijkt veel minder afschuwelijk dan hij dacht. Link IMDb.

The King’s Speech (2010) ★ Regie: Tom Hooper. Historisch drama, winnaar van 4 Oscars. Pal na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward, wordt Bertie (Colin Firth) gekroond tot Koning George VI van Engeland. Echter, Bertie worstelt met een ernstig stotterprobleem. Zijn vrouw Elizabeth (Helena Bonham Carter) besluit hierop contact te zoeken met de excentrieke logopedist Lionel Logue (Geoffrey Rush) om George te helpen zijn spraak te verbeteren. Dit resulteert in een bijzondere vriendschap tussen George en Lionel. Link IMDb.

Lucky (2017) ★ Regie: John Carroll Lynch. Amerikaans komisch drama. Lucky (Harry Dean Stanton) is een nukkige, kettingrokende atheïst op leeftijd. In zijn woonplaats, een zonovergoten stadje in Arizona, gebeurt er vandaag niet veel, en morgen waarschijnlijk ook niet. Behalve dan dat hij keuvelt en kibbelt met een excentrieke groep dorpsgenoten en toevallige passanten, onder wie Howard die zijn schildpad is verloren. Ondertussen probeert Lucky de vergankelijkheid onder ogen te zien. Link IMDb.

Lost in Translation (2003) ★ Regie: Sofia Coppola. Amerikaans drama, winnaar van 1 Oscar. Bob Harris (Bill Murray) en Charlotte (Scarlett Johansson) verblijven beiden in Tokio. Bob is een filmster die in de stad is voor de opnames van een whiskey-commercial, Charlotte een jonge vrouw die achter haar man, een aan zijn werk verslaafde fotograaf, aan sukkelt. Wanneer ze allebei niet kunnen slapen, komen Bob en Charlotte elkaar ’s nachts tegen in de bar van hun hotel. Deze toevallige ontmoeting is het begin van een prachtige vriendschap. Link IMDb.

The Abyss (1989) ★ Regie: James Cameron. Amerikaanse mystery-thriller, winnaar van 1 Oscar. Een Amerikaanse nucleaire onderzeeër wordt aangevallen en zinkt naar de bodem van de oceaan. Om de onderzeeër te lokaliseren doet de marine een beroep op een groep mensen die aan het werk is op een nabijgelegen olieplatform. Eenmaal afgedaald in een van de diepste zeeën ter wereld komen ze tot de conclusie dat ze niet alleen zijn. Link IMDb.

My Name is Nobody (1973) ★ Regie: Tonino Valerii. Komische western. Een jonge revolverheld (Terence Hill) wordt ingehuurd om de oudere outlaw Jack Beauregard (Henry Fonda) te om zeep te helpen. De twee raken echter bevriend. Wanneer de oude rot aangeeft zijn pistolen aan de boom te willen hangen, probeert de jongere man hem over te halen nog één keer een groot revolvergevecht aan te gaan. De schitterende muziek in deze klassieker is van Ennio Morricone. Link IMDb.

Das Leben der Anderen (2006) ★ Regie: Florian Henckel von Donnersmarck. Duits drama, winnaar van 1 Oscar. Oost Berlijn, 1984. Stasi-officier Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) krijgt de opdracht om toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) in de gaten te houden. Tijdens het schaduwen van Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland wordt Wiesler geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van het vrije denken, literatuur en de liefde. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe realiteit, hoe meer hij beseft dat de Stasi ook zijn eigen leven bepaalt. Link IMDb.

Brassed Off (1996) ★ Regie: Mark Herman. Komisch drama. De kolenmijnen in het dorpje Grimley worden met sluiting bedreigd. Betekent dit ook het einde voor de Grimley Colliery Brass Band? Niet als het aan Danny (Pete Postlethwaite) ligt, de dirigent die het koperensemble per se in leven wil houden. Hij heeft de vurige wens met de brassband in de Londense Albert Hall op te treden, maar de meeste leden hebben wel iets anders aan hun hoofd. Maar dan keert plots Gloria (Tara Fitzgerald) terug, een jonge vrouw die het hart van bandlid Andy (Ewan McGregor) in vuur en vlam zet. Link IMDb.