Regie: John McNaughton | Duur: 104 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Na vijftien jaar lang geen speelfilm geregisseerd te hebben maakt John McNaughton zijn comeback met The Harvest. IMDb (Internet Movie Database, de bijbel voor filmliefhebbers), voorziet The Harvest onder meer van de tag horror. Een horrorfilm in de klassieke zin van het woord is het echter niet.

Een slopende ziekte veroordeelt Andy (Charlie Tahan) tot een rolstoel. Zijn moeder Katherine en vader Richard doen er alles aan om hun zoon zo goed mogelijk te verzorgen en hem te beschermen tegen de boze buitenwereld. Andy’s lijkbleke bestaan krijgt wat meer kleur wanneer in het naastgelegen huis weesmeisje Maryann (Natasha Calis) komt te wonen. Keer op keer zoekt zij Andy op, tot groeiend ongenoegen van Katherine die Maryann meermaals de wacht aanzegt. Het nieuwsgierige aagje weet echter van geen wijken. Op een dag lukt het haar niet tijdig aan moeders zicht te ontsnappen. Ze verstopt zich in het huis en doet in de kelder een angstaanjagende ontdekking.

The Harvest is een solide film die rust en eenvoud uitstraalt. Met een geweldig optreden van rasactrice Samantha Morton (Katherine). Kijkers zullen haar de nek willen omdraaien, want de overbezorgde moeder (een chirurg) blijkt een controlfreak met borderline-trekjes. Zeker wanneer ze lucht krijgt van Maryann’s ontdekking. Michael Shannon speelt de ingetogen Richard. De verpleger is duidelijk ondergeschikt aan zijn obsessieve partner in crime, maar ziet tegelijkertijd weinig kwaad in Andy’s vriendinnetje. Ook de twee jonkies overtuigen. Charlie Tahan als een verdoemd knulletje en Natasha Calis als een detective in spe die voor de duvel niet bang is.

Op IMDb waardeert het publiek The Harvest met een 6.1 gemiddeld. Die magere score is wellicht te wijten aan teleurgestelde horrorfans die monsters, bloedige toestanden en special effects hadden verwacht. Maar het is juist de psychologische terreur die het verhaal zo enerverend maakt. Filmcritici onderkennen dit en beoordelen hem met een 6.8; een rapportcijfer dat meer recht doet aan dit spannende gezinsdrama.

The Harvest