Regie: Pete Docter & Ronnie Del Carmen | Duur: 95 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

Het is soms lastig de oorsprong en kattensprongen van je eigen gedachten en emoties te begrijpen, laat staan die van een ander. Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor die wirwar? Het antwoord wordt gegeven in Inside Out, een animatiefilm die er met Kop en schouders boven uitsteekt.

Het elfjarige meisje Riley Andersen uit Minnesota is een gelukkig kind met lieve ouders. Ze is gek van ijshockey, een sport die ze fanatiek beoefent. Dat ze zo goed in haar vel zit, is mede te danken aan Plezier, Verdriet, Angst, Afkeer en Woede die vanuit de controlekamer in haar hoofd Rileys gedrag aansturen. Alles gaat prima, totdat de familie Andersen naar San Francisco verhuist waar Riley grote moeite heeft haar draai te vinden. Haar kernemotie (Plezier) zit echter niet bij de pakken neer en probeert haar blije persoonlijkheid te herstellen.

Inside Out heeft een origineel plot dat steunt op de wisselwerking tussen hoofdpersoon Riley en de vijf subpersonen. Rileys gedachten, gevoelens en handelingen vloeien immers direct voort uit die van het kwintet in haar hoofd. Doordat Verdriet er flink op los klunst, belandt ze samen met de optimistische Plezier in het Langetermijngeheugen van Riley. En zonder Plezier aan het roer maken de drie achtergebleven emoties er een potje van. Rileys Persoonlijkheidseilanden komen hierdoor één voor één tot stilstand, met grote gevolgen voor haar welbevinden.

Behalve intelligent is de film ook een audiovisuele voltreffer. Of het nu gaat om het Onderbewuste, de Gedachtentrein of Verbeeldingsland, de makers slagen er wonderwel in de menselijke psyche tastbaar te maken. Dit doen ze onder andere door kleuren te gebruiken. Zo is Woede rood en heeft Afkeer een felgroene kleur. Welke gedachte of emotie de overhand heeft, is te zien aan de ballen die elk van hen voortdurend ‘produceert’. Luister eens goed naar de klank wanneer de ballen rollen, elkaar raken, of vallen; de geluiden in de film zijn fenomenaal.

Inside Out is geestig en wervelend tegelijk. Wilt u meer weten over de werking van ons brein? Kijk dan naar dit kleurrijke meesterwerk dat bovendien een wijze les bevat: pas wanneer je bij je (diepste) verdriet komt, gaat het balletje echt rollen. EnJoy!

Inside Out