Regie: Mark Verkerk | Duur: 96 minuten | Taal: Nederlands | Kijkwijzer: AL
Meer dan een kwart van de oppervlakte van het dichtbevolkte Nederland ligt beneden zeeniveau. Dijken, polders en natuurlijk de Deltawerken vormen ons verdedigingssysteem in de eeuwenlange strijd tegen het wassende water. Water als bron van (over)leven staat centraal in de documentaire Holland: Natuur in de Delta van de in Nairobi geboren regisseur Mark Verkerk. Na De nieuwe wildernis (2013) is dit het tweede deel in een serie van drie films over de Nederlandse flora en vooral fauna.
Tienduizenden spreeuwen schrijven poëzie in het avondrood. Een driftige meerkoet verdedigt zijn territorium tegen een eend. Rammelaars in gevecht om een vrouwtje. En waarom eten futen behalve vis ook veertjes? Het verhaal van de film wordt verteld vanuit een cultuurhistorische context en gezien door de ogen van de bever, de haas, het pimpernelblauwtje (een vlinder) en de stekelbaars. Maar de absolute hoofdrolspeler is de majesteitelijke zeearend die sinds 2006 weer in Nederland broedt.
Terwijl De nieuwe wildernis zich richt op de vier jaargetijden in de Oostvaardersplassen (Flevoland), belicht Holland: Natuur in de Delta het natuurschoon in heel Nederland, met de nadruk op de Biesbosch, de Moerputten (een laagveenmoeras in Noord-Brabant) en het Schuitwater, biotoop van de bever in Noord-Limburg. Vijftien cameraploegen hebben in ruim zeshonderd draaidagen driehonderd uur film geschoten. Hun engelengeduld levert onwaarschijnlijk fraai beeldmateriaal op. Sensationeel is het van onderen genomen shot van de zeearend die een paling uit het water plukt. Beurtelings voorzien Carice van Houten en Bram van der Vlugt de film van commentaar. Hierdoor krijgt het verhaal wat meer cohesie, want de scènes staan tamelijk los van elkaar. Vooral het stemgeluid van Van der Vlugt ligt prettig in het gehoor.
Holland: Natuur in de Delta is een oogstrelende herontdekking van ons kikkerlandje. Van machtig rivierlandschap, onstuimig kustgebied en de rijkdom die zij onze delta brengen. Een herontdekking met erin verweven een dringend advies: in plaats van de natuur onze regels op te leggen, is het wijzer haar immense kracht op eerbiedige wijze te benutten. Opdat een natuurlijk evenwicht tussen mens en milieu een blijvertje is.
Mooi geschreven!