Regie: Spike Jonze | Duur: 126 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Theodore (Joaquin Phoenix) is een gevoelige solist wiens leven in het teken van de liefde staat. Niet alleen werkt hij voor het bedrijf BeautifulHandwrittenLetters.com waar hij liefdesbrieven in opdracht van derden schrijft, ook treurt hij om zijn recent stukgelopen relatie met de vrouw van zijn leven. De ontmoeting met Samantha (Scarlett Johansson) geeft zijn sobere bestaan plots weer kleur.

Samantha heeft een stem om in te verdrinken. Ze is intelligent, empathisch en heeft gevoel voor humor. Direct slaat de vonk tussen hen over. Frivool, openhartig en steeds diepgaander wisselen ze gedachten en gevoelens uit. Knetterseks is het logische gevolg.

Kijkers die zich verheugen op Scarlett Johansson komen bedrogen uit. De fraaie blondine met de dromerige kijkers komt niet één keer in beeld. Samantha is namelijk geen mens van vlees en bloed, maar een operating system (OS): een entiteit met kunstmatige intelligentie. Ze heeft het bewustzijn van een mens, maar leeft in een computer.

Toch gaat Theodore oprecht van haar houden, en vice versa. Opnieuw dreigt het echter mis te gaan. Het staat hem tegen een relatie met een computer te hebben, en bovendien is hij in de blije veronderstelling dat Samantha alleen van hém houdt. Dat zij geen lichaam heeft, neemt hij op de koop toe. Maar Samantha gek genoeg niet. Daarbij leert de digitale wondervrouw razendsnel; haar omvangrijke database aan geprogrammeerde ervaringen plus het simultaan leggen van contacten met mensen en OS’en transformeren haar danig.

Joaquin Phoenix, balancerend op de dunne scheidslijn tussen waan en werkelijkheid, worstelt in Her op aanstekelijke wijze met zijn eigen conditioneringen en beperkende overtuigingen. Weliswaar fysiek afwezig levert ook Scarlett Johansson met haar donzen stemgeluid een sterke bijdrage. De scène waarin de twee de liefde bedrijven is pure erotiek en mag gerust tot een klassieker gerekend worden.

Her ontroert en is tegelijkertijd erg komisch. De film toont de vlucht in technische snufjes en een virtuele realiteit. Aan de kijker om te beoordelen of deze realiteit voortkomt uit een gebrek aan of de angst voor zelfkennis en eigenliefde. Is de liefde in onze maatschappij tot een maakbaar product verworden? Formatteer de geest en kijk met het hart.

Her