Regie: Morgan Matthews | Duur: 111 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar
“Ik heb heel veel te zeggen. Ik durf het alleen niet”, introduceert hoofdrolspeler Nathan Ellis zichzelf aan het begin van X+Y. De film is ontleend aan de documentaire Beautiful Young Minds uit 2007 en gaat over een knul met een afwijkende gebruiksaanwijzing. “Ik zie de wereld anders dan anderen doen.”
Wiskunde is de zon in Nathans heelal. Na de plotselinge dood van zijn vader trekt de autistische tiener zich terug in zijn eigen wereldje. Zelfs zijn moeder Julie (Sally Hawkins) weet niet tot hem door te dringen. Martin Humphreys (Rafe Spall) lukt dat wel, zij het met enige moeite. De gewezen docent wiskunde toont zich bereid Nathan bijles te geven, zodat hij kan deelnemen aan de Internationale Wiskunde Olympiade in Taiwan. Nathans kwalificatie is het begin van een 14-daags avontuur op het Oost-Aziatische eiland waar hij onder de indruk raakt van het Chinese meisje Zhang Mei (Jo Yang).
Ze flikken het weer, de Britten. X+Y is een prachtig portret waarin ontroering en humor perfect in evenwicht zijn. Heel de cast excelleert. Asa Butterfield is formidabel als de uiterst geremde Nathan. Hij heeft een stoïcijnse expressie, maar zijn motoriek en oogopslag verraden angst en pijn. Zijn van patronen doordrenkte leventje gaat op de schop tijdens een schoolreisje vol prikkels. Gelukkig neemt de toegewijde Zhang Mei – meteen sluit je dit schatje in het hart – Nathan op sleeptouw. Zeer naturel is de chemie tussen Martin en Julie, twee geknakte zielen die elkaar vinden. Geweldige bijrollen zijn weggelegd voor Jake Davies en Alex Lawther. Davies speelt Luke, een onzekere jongen die zich pantsert door het hoogste woord te willen voeren, en Lawther vertolkt Isaac bij wie IQ en EQ het meest in balans zijn.
Als wiskunde de taal van het universum is, bestaat er dan een formule die de liefde beschrijft? Noch de vraag, noch het antwoord doet er feitelijk toe. Eerder wat het hogeschooldrama X+Y zo mooi maakt, namelijk het feit dat liefde zich vermenigvuldigt wanneer je het deelt. Geheid dat u ook tot deze slotsom komt.