Regie: Jean-Marc Vallée | Duur: 115 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

De Pacific Crest Trail (PCT) is een langeafstandspad in het bergachtige westen van Noord-Amerika. Het loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden. In de zomer van 1995 bewandelde de Amerikaanse schrijfster Cheryl Strayed (1968) elfhonderd mijl van dit bijna 4300 kilometer lange traject en schreef over haar belevenissen de bestseller Wild.

Op 26-jarige leeftijd komt Cheryl tot de onvermijdelijke conclusie dat haar leven een puinhoop is. De scheiding van haar man Paul (Thomas Sadoski), intense smart om het overlijden van haar moeder Bobbi (Laura Dern) en jaren van destructief gedrag verklaren de impulsieve beslissing om alleen en onvoorbereid aan een tocht door de wildernis van haar rouw te beginnen.

“Ik loop terug naar de vrouw die mijn moeder voor ogen had.” In misschien wel haar beste rol tot nog toe speelt actrice Reese Witherspoon een ontspoorde twintiger die zich een weg baant richting loutering. Beperkende factoren als de hitte, een monsterlijk grote rugzak en te kleine schoenen eisen hun fysieke tol en doen Cheryl hevig twijfelen aan de onderneming. Bovendien wordt ze gegeseld door herinneringen. Talrijke flashbacks onthullen de verdrietige gebeurtenissen, haar uitspattingen en demonen waarmee ze al lopende in het reine probeert te komen. Gaandeweg tempert haar furie en maakt plaats voor innerlijke zachtheid. Deze ontkiemt definitief wanneer ze tijdens de mooiste scène van de film haar tranen eindelijk de vrije loop laat.

Over jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken luidt de ondertitel van Strayeds autobiografie die in meer dan dertig talen werd vertaald. Cheryls survival staat symbool voor de worsteling die het leven dikwijls is. Aan de hand van een uitblinkende Witherspoon is Wild een verfilming die ontroert, bij tijd en wijle zeer humoristisch is en vooral leert dat pijn, mits vertaald naar kracht, het voorportaal van transformatie is.

Wild