Regie: Jelle de Jonge | Duur: 98 minuten | Taal: Nederlands | Kijkwijzer: AL 

Camera

Ruim een maand geleden ging Weg van Jou in première en nog steeds trekt de romantische komedie volle zalen. “Meer bezoekers dan Harry Potter en James Bond”, zegt Sander Verdonk van bioscoop CineCity in Terneuzen. Ook in de rest van Nederland doet de film het uitstekend. Succes dat voor het leeuwendeel is te danken aan hoofdrolspeelster Katja Herbers.

Herbers speelt de ambitieuze Evi die helemaal klaar is voor een droombaan in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Maar de sambagirl in spe eindigt als mosselmeid: niet het spetterende Rio maar het rustieke Terneuzen is haar nieuwe honk. Ze moet er de aanleg van een zeesluis in goede banen leiden, maar makkelijk gaat dat niet. Want voordat ze de strijd met het water kan aangaan, moet ze eerst de lokale bevolking overtuigen van het nut van de sluis. Bovendien komt ze zichzelf behoorlijk tegen in het Zeeuwse “rampengat”.

Weg van Jou is een beetje de Hollandse variant van Bienvenue chez les Ch’tis (2008), de Franse hitkomedie waarin Philippe, woon- en werkachtig in de Provence, wordt overgeplaatst naar het kille Lille. Herinnert u zich de scène waarin hij de regio Nord-Pas-de-Calais binnenrijdt? Direct na zijn entree komt het met bakken uit de lucht. Hetzelfde gebeurt Evi kort nadat ze het bord Terneuzen is gepasseerd. Toeval of toespeling?

En net als Philippe loopt Evi tegen een taalbarrière aan. Ze mummelen maar wat, die stugge Zeeuwen. Gek wordt ze ervan. Minstens zo hinderlijk is dat ze ook háár niet begrijpen. “Is er een dresscode?” vraagt ze. “Huh?” antwoordt Marloes (Margôt Ros), die best familie van Jomanda zou kunnen zijn. Schipper Stijn (Maarten Heijmans) is wel te verstaan, maar als woordvoerder van het actiecomité tegen de sluis is hij vooral een dwarsligger.

Bolussen, mosselen, boeren, schapen, klei: Weg van Jou stapelt de clichés over Zeeuws-Vlaanderen op, maar steekt er tegelijkertijd lekker de draak mee. Geregeld lig je dan ook dubbel, waarbij de fris acterende Herbers de grootste duit in het zakje doet. Haar prachtig bruine kijkers staan aan het roer van een puntgave expressie; vooral Evi’s verdwaasde blikken zijn bijzonder grappig. Fijn dat kalme zeebonk Stijn de hippe carrièretijger wegwijs maakt. Hoe dat afloopt? Grenzeloze liefde vind je niet zelden om de hoek.