Regie: Stephen Daldry & Christian Duurvoort | Duur: 114 minuten | Taal: Portugees & Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Trash speelt zich af rondom de favela’s (sloppenwijken) van het Braziliaanse Rio de Janeiro. Bij hun zoektocht naar bruikbaar materiaal op een vuilnisbelt vinden de 14-jarige Raphael (Rickson Tevez) en Gardo (Eduardo Luis) een portemonnee. Wat ze dan nog niet weten, is dat deze aanwijzingen bevat omtrent een politiek schandaal. Via de schofterige politieman Frederico (Selton Mello) zetten de autoriteiten alles op alles om dit kostbare bewijsstuk te heroveren. Raphael en Gardo schakelen hierop riooljongen Rato (Gabriel Weinstein) in met wie ze stap voor stap de smerige waarheid achter de portemonnee proberen te achterhalen.

Qua dynamiek stelt Trash niet teleur. De drie behendige tieners geven de politie regelmatig het nakijken. Het kat-en-muisspel riekt naar een vlotte citytrip en wordt omlijst door een opzwepende soundtrack. Misschien met de bedoeling om de tragiek te ontkrachten, maar hier en daar steken beeld en muziek wat schril bij elkaar af.

Voor hen die Slumdog Millionaire (2008) gezien hebben: Trash is een minder geslaagde variant. Beide films zijn sprookjes met een hoogst onwaarschijnlijk plot. In Slumdog Millionaire is de 18-jarige sloppenjongen Jamal tijdens de Indiase versie van Who Wants To Be A Millionaire één vraag af van een fortuin. De romantische verhaallijn in Slumdog Millionaire, de liefde tussen Jamal en Latika, maakt in Trash plaats voor een misdaadsausje. Slumdog Millionaire is oprechter, omdat de film is ontleend aan een roman van eigen (Indiase) bodem, terwijl Trash is gebaseerd op het gelijknamige boek van een Britse hulpverlener. De personages in Daldry’s film zijn bovendien tamelijk plat. De jochies acteren prima, maar de kijker leert niets over hun achtergrond. De bijrol van Martin Sheen als pastoor Julliard en die van Rooney Mara als een soort moderne Moeder Teresa voegen weinig toe.

Wie denkt dat het pompeuze WK voetbal in 2014 de allerarmsten in Brazilië iets heeft gebracht, heeft het ernstig mis. Dit feit wordt genoemd, zij het summier. Trash is onderhoudend en dat is vrijwel alleen de verdienste van de drie dappere knullen. Een overtuigend manifest van onvrede tegen corruptie en (politie)geweld ten faveure van politiek-sociale veranderingen is de film echter niet.

Trash