Regie: Terrence Malick | Duur: 112 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

To the Wonder is een soort schimmenspel waarin vier individuen worstelen met de liefde. Het schimmige dankt de film vooral aan een lastig te destilleren verhaallijn. Bovendien speelt geen van de vier acteurs de eerste viool. Pas bij de aftiteling wordt duidelijk dat Ben Affleck kennelijk Neil heet, Olga Kurylenko Marina is, Javier Bardem priester Quintana speelt en dat Rachel McAdams de naam Jane draagt.

Neil denkt in de knappe Marina zijn droomvrouw te hebben gevonden en Marina in Neil haar prins op het witte paard. Al snel vergezelt Marina (Française) met dochter Tatiana haar Amerikaanse geliefde richting een doorsnee buitenwijk in de Verenigde Staten. Na verloop van tijd raakt de prik echter van de cola. Marina keert terug naar Parijs waar ze ten prooi valt aan herinneringen. Neil legt het in de tussentijd aan met de katholieke Jane. Net als Marina heeft ook Jane littekens en is, weinig verrassend, de relatie tussen haar en Neil van korte duur. Het verhaal boet vervolgens aan geloofwaardigheid in wanneer Marina besluit terug te keren naar Amerika.

Terwijl Neil, Marina en Jane vervallen in de zoektocht naar liefde buiten henzelf, predikt priester Quintana de zoektocht naar en de verbinding met de ultieme bron van liefde: God. Huist hij misschien in de mens zelf? Ook Quintana is ongelukkig en voelt zich verstoten, maar onderscheidt zich door uit te reiken naar de behoeftige mens. Hij is het lichtpunt in een curieuze film waarin drie van de vier individuen verzuipen in zelfbeklag.

Een wazig plot en het gebrek aan wezenlijke dialogen bezorgen To the Wonder een minimalistisch karakter. Malick reserveert een nadrukkelijke plaats voor de voice-over, afgewisseld met flarden van gesprekken. Hierdoor blijven de innerlijke en onderlinge strubbelingen van de personages tamelijk ongrijpbaar. Het camerawerk versterkt dit. Ben Affleck wordt meestal gedeeltelijk, van de zijkant of achterkant, in beeld genomen. De overige drie worden duidelijker geportretteerd waarbij Olga Kurylenko het meest opvalt. Ze is net een ballerina, dansend tussen de oevers van vreugde en verdriet.

Veel kijkers zullen tijdens To the Wonder gegarandeerd afhaken. De metafysische boodschap die regisseur en scriptschrijver Malick erin verpakt vereist fantasie en uithoudingsvermogen. Blijf echter kijken. Want om met positieve noot af te sluiten: de soundtrack is prachtig.

To the Wonder