Regie: Roar Uthaug | Duur: 105 minuten | Taal: Noors | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Een flinke scheut actie en verbluffende special effects maken The Wave tot een boeiende rampenfilm naar Hollywoodiaans model. Goddank blijft hij echter verschoond van al te veel bombarie, moraliserende frases of overdreven sentiment.

Plaats van handeling in The Wave is Geiranger, in het westen van Noorwegen. Het toeristische dorpje ligt aan een prachtig fjord dat grenst aan een onstabiele bergwand. Geoloog Kristian (Kristoffer Joner) bestudeert de gevaarlijke steenmassa al jaren. Uitgerekend op de dag dat hij vanwege een nieuwe baan met zijn gezin verhuist, vertoont de berg activiteit. Zijn collega’s nemen hem eerst niet zo serieus, totdat ze afdalen in de bergkloof en het verschrikkelijk misgaat.

De film onderscheidt zich van de typische Hollywoodkrakers. In eerste instantie door de ongewone setting: een idyllisch stipje verzonken in het grillige fjordenlandschap. Daarnaast zijn de personages doodgewone mensen en is het acteerwerk even authentiek als het decor. Wat voor Kristoffer Joner geldt, gaat ook op voor de andere castleden. Elk acteert met een vanzelfsprekendheid zoals je maar zelden ziet. Daarbij staat de actie in dienst van het verhaal en wordt de spanning zorgvuldig opgebouwd. Een van de sterkste scènes (let op Joners mimiek, het camerawerk en de montage) is die waarin Kristian in zijn auto staat te wachten op de ferry. De rotslawine, de hierop volgende tsunami en de totale verwoesting zijn indrukwekkend, maar nog indrukwekkender is Kristians levensgevaarlijke zoektocht naar zijn vrouw Idun (Ane Dahl Torp) en zoon Sondre. Moet hij zijn reddingsactie met het leven bekopen? The Wave heeft een einde dat erg doet denken aan de beste scène uit de sciencefictionfilm The Abyss (1989) van James Cameron.

Scandinavische filmmakers zijn de fijnschilders van het witte doek. Alsof ze alleen met penselen werken, niet met kwasten. Keer op keer slagen ze erin om de menselijke psyche loepzuiver te portretteren. Ook regisseur Roar Uthaug gaat dit schijnbaar moeiteloos af in The Wave, de Noorse inzending voor de Oscaruitreiking van 2016. Berg je maar voor dit drama van de buitencategorie.

The Wave