Regie: Robert Zemeckis | Duur: 123 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 9 jaar

Camera

In zijn memoires To Reach the Clouds vertelt de Franse waaghals Philippe Petit (1949) over zijn gedenkwaardige stunt op woensdag 7 augustus 1974. Eigenlijk is het een mirakel dat hij le coup kan navertellen. Acteur Joseph Gordon-Levitt, in de rol van Philippe, doet dat in The Walk van regisseur Robert Zemeckis.

Tijdens een circusvoorstelling ziet de jonge Philippe iemand lijf en leden riskeren door hoog boven de grond over een draad te lopen. De vonk slaat over en op z’n zestiende zet hij zelf de eerste stapjes. Wanneer hij jaren later in Parijs als straatartiest de kost verdient, maakt hij kennis met koorddanser Rudy Omankowsky (Ben Kingsley) die Philippe enige tijd begeleidt. Onvoorwaardelijk gesteund door onder meer zijn vriendin Annie (Charlotte Le Bon) overbrugt hij in 1971 de afstand tussen de twee torens van de Notre-Dame. Maar dat is kinderspel vergeleken met de Twin Towers van het World Trade Center in New York, destijds het hoogste gebouw ter wereld.

Levitt speelt met flair een prettig gestoorde performer die stiekem zijn kabel spant op het spectaculairst denkbare podium. Heeft u last van hoogtevrees? Dan is het goed om te weten dat de acteurs zich tijdens de opnames op nog geen vier meter hoogte bevonden. De bovenste twee verdiepingen van het WTC werden nagebouwd en omgeven met green screen. De rest van de torens werd digitaal toegevoegd. Het effect is er niet minder om, want Philippe’s kunsten ogen adembenemend. Hoewel The Walk draait om zijn uitzonderlijke soloprestatie, is het voorbereidende werk van zijn trouwe ‘handlangers’ minstens zo indrukwekkend. Aan de hechte band tussen de personages is af te lezen dat de castleden elkaar buiten de set vaak opzochten. “Ze werden wat ze in de film zijn”, zegt Zemeckis.

Koste wat kost je droom willen realiseren vereist geloof, durf en toewijding. Maar dan zal het lot er ook voor zorgen dat die droom werkelijkheid wordt. Kijk maar naar Philippe Petit, een ballerino met ballen. The Walk is een hoogst amusante film over ‘the artistic crime of the century’ en een hommage aan haar decor: de iconische torens van het WTC.

The Walk