Regie: Hossein Amini | Duur: 96 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Rydal Keener (Oscar Isaac) is in The Two Faces of January een Amerikaanse reisgids die rondleidingen verzorgt en tevens op slinkse wijze toeristen geld afhandig maakt. In de schaduw van het Parthenon ontmoet hij op een dag Chester en Colette MacFarland (Viggo Mortensen en Kirsten Dunst), een chic stelletje uit New York. Al snel nodigt Chester het donkerharige talenwonder uit voor een etentje. Aangetrokken door de knappe Colette hapt Rydal gretig toe. Na een ontspannen kennismaking ontsporen de zaken echter. Chester krijgt bezoek van een privédetective met wie het tot een noodlottig handgemeen komt. Hierop aarzelt Rydal geen moment om Chester met raad en daad bij te staan.

Mythologische kennis ter verklaring van de titel is noodzakelijk. Het woord ‘January’ verwijst naar de Romeinse godheid Janus (Latijn: Ianus) naar wie, als god van het openen en het sluiten, de maand januari is genoemd. In de beeldhouwkunst is een ‘januskop’ een hoofd met aan zowel de voor- als achterzijde een gezicht. Dezelfde term is in de literatuur de figuurlijke benaming voor een persoon met meerdere, vaak tegengestelde eigenschappen of belangen.

Chester is in werkelijkheid een zakenman met een dubieuze staat van dienst. Na het fatale incident omarmt hij dankbaar Rydals hulp in ruil voor een flinke sloot geld. Maar de gewiekste gladjanus houdt er een dubbele agenda op na. De beloning is een prettige snabbel voor Rydal, maar meneer heeft vooral zijn zinnen gezet op blonde godin Colette. Chester is evenmin van gisteren en bemerkt Rydals interesse voor zijn geliefde die, op haar beurt, danig gecharmeerd is van Rydal.

Een kat in het nauw, een verliefde handlanger en een dame met een loyaliteitsconflict vormen de ingrediënten voor een explosieve situatie. Vooral Mortensen is erg goed als de meest gekwelde van de drie karakters in tweespalt. Wie van hen ontworstelt zich op tijd aan alle intriges en weet zijn hachje te redden? Broeierige spanning onder de hoofdzakelijk Griekse zon is het vermakelijke aangezicht van The Two Faces of January.

The Two Faces of January