Regie: Alejandro González Iñárritu | Duur: 156 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

De moed zal Leonardo DiCaprio in de schoenen zijn gezonken toen hij in 2014 voor de vijfde keer naast een Oscar greep. Is zesmaal dan scheepsrecht voor de 41-jarige Titanic-held? Iedereen gunt hem dat felbegeerde beeldje. Helemaal na zijn rol in The Revenant, naar eigen zeggen de zwaarste klus uit zijn carrière. Voor de film moest de acteur twee inheemse talen leren spreken, sliep hij in dierenkarkassen en ging hij kopje-onder in ijskoud water. En als klap op de vuurpijl zet de vegetariër zijn tanden in rauwe bizonlever.

Regisseur Iñárritu weet wat het is om prijzen te pakken. De Mexicaan sleepte met Birdman (2014) vier Oscars in de wacht, waaronder die voor Beste Film. Ook dit jaar kan hij deze nauwelijks mislopen, want The Revenant is een spektakelstuk. De film speelt zich af in 1823, toen de eerste Amerikaanse kolonisten het land probeerden te veroveren op de indianen. Het op ware feiten gebaseerde verhaal gaat over pelsjager Hugh Glass (DiCaprio) die deel uitmaakt van de Rocky Mountain Fur Company, een gezelschap dat het gebied rondom de Missouri-rivier verkent. Op een dag wordt Glass levensgevaarlijk verwond door een grizzlybeer en laten zijn kameraden hem voor dood achter. Vastbesloten om zich te wreken begint hij aan een loodzware survivaltocht door de wildernis.

Het plot is weliswaar voorspelbaar, maar het bikkelharde pioniersdrama houdt je op het puntje van de stoel. De meeste honneurs zijn voor een briljante DiCaprio die totaal versmelt met zijn personage. Gegeseld door onrecht, indianen en de elementen gaat er een woordeloze kracht van hem uit. Klamme handen krijg je van zijn gevecht met de beer; de special effects en Glass’ littekens zijn akelig realistisch. Eveneens voortreffelijk is Tom Hardy als John Fitzgerald, een ploert die louter uit is op eigen gewin. Met schitterend camerawerk brengt Iñárritu bovendien ode aan de natuur. Conform zijn wens vonden de opnames alleen bij natuurlijk licht plaats. Kraakheldere shots van prachtige luchten, besneeuwde bosvegetaties en bergformaties zijn het resultaat.

Een Golden Globe, die heeft de ecologische activist DiCaprio dankzij The Revenant al op zak. Het pleit voor hem dat hij zijn onderscheiding opdroeg aan de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen, die al eeuwenlang mikpunt van vervolging zijn. Leonardo DiCaprio: van losbollig tieneridool met een babyface tot geëngageerd topacteur die zichzelf overtreft. Op naar die welverdiende Oscar!

The Revenant