Regie: Yorgos Lanthimos | Duur: 119 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

The Lobster zou wel eens dé arthouseproductie van 2015 kunnen zijn. Plot, acteerwerk, setting, cinematografie en muziek vormen namelijk de kapstok van een absurde tragikomedie over de zoektocht naar liefde. En wee je gebeente als je daarin faalt!

De film speelt zich af in een wereld waarin het verboden is om alleenstaand door het leven te gaan. Singles zoals David (Colin Farrell) worden opgepakt en ondergebracht in een hotel waar ze 45 dagen de tijd krijgen om een geschikte partner te vinden. Lukt dit niet, dan wacht elk dezelfde straf: de verandering in een dier naar keuze en de gang naar het bos waar de ‘loners’ verblijven. Wanneer zijn missie dreigt te mislukken, ontvlucht David op een dag het hotel. In het bos wordt hij vervolgens tegen de regels in verliefd op een mysterieuze loner (Rachel Weisz).

Met alle ‘veroordeelden’ in het hotel is wel iets loos. De een loopt mank, de ander slist en een derde bloedt om de haverklap uit de neus. Bovendien zijn sommigen behoorlijk contactgestoord. Het merkwaardige zootje staat onder strikt toezicht van het management, geleid door de geweldig acterende Olivia Colman. Ook Colin Farrell speelt uitstekend. Ogenschijnlijk berust David in zijn lot, maar zijn expressie spreekt boekdelen. Nadat hij door een gevoelloos kreng is misleid, kiest hij eieren voor zijn geld.

Prima bijrollen zijn er voor de excentrieke Ben Whishaw, John C. Reilly en Jessica Barden. De sfeer in het etablissement, chic en oubollig tegelijk, is een melange van begeerte en eenzaamheid. Geniaal is de scène waarin de mannen en de vrouwen – let op hun uniforme outfits – elkaar op de dansvloer treffen. Terwijl de leiding het stijlvolle nummer Something’s Gotten Hold of my Heart zingt, tasten de geslachten elkaar stijfjes af.

Een klinisch script staat aan de basis van The Lobster, een onconventioneel, bij tijd en wijle iets te morbide maar ook ontroerend liefdesverhaal. Heb je geen partner? Dan tel je niet mee. Regisseur Yorgos Lanthimos steekt de draak met de datingindustrie die floreert door de existentiële angst om alleen over te blijven. Waardoor velen van de ene in de andere verbintenis vluchten. Totdat (echte) liefde plotseling je pad kruist.

The Lobster