Regie: Alan Rickman | Duur: 112 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

Alan Rickman, bekend als professor Severus Snape (Sneep) in de Harry Potter-films, speelt Lodewijk XIV in A Little Chaos, een romantisch kostuumdrama dat in Nederland en België werd uitgebracht onder de titel The King’s Gardens. Het is de laatste film waarin de geliefde acteur te bewonderen is; op 14 januari 2016 overleed Rickman (69) in zijn geboorteplaats Londen.

Zijn ingehouden mimiek en diepe stemkleur zullen gemist worden. Alan Rickman zet in The King’s Gardens een waardige Zonnekoning neer. Toch steelt hij niet de show in zijn tweede film als regisseur. Kate Winslet doet dat evenmin. Ze speelt goed, maar het moet gezegd dat ‘madame’ een abonnement heeft op de onfortuinlijke vrouw-rol. Over ‘madame’ gesproken: het is een van de weinige toefjes Frans in deze Engelstalige film. Een vreemde gewaarwording, aangezien het verhaal zich afspeelt in Parijs anno 1682 toen de Franse taal hoogtij vierde.

De meeste lof komt de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts toe. Met zijn geheimzinnige oogopslag is hij voortreffelijk als de befaamde architect André Le Nôtre. Wanneer hij van de koning de opdracht krijgt om de tuinen rondom het kasteel van Versailles te ontwerpen, neemt hij hovenier Sabine de Barra (Winslet) in dienst. De samenwerking tussen de devote tuinheer en de nederige plattelandsdame verloopt niet zonder slag of stoot. Immers, Lodewijk XIV is een veeleisende vorst (“Perfectie buigt niet voor de natuur”) en de entree van de Barra sorteert argwaan bij de kille mevrouw Le Nôtre (Helen McCrory). Bovendien worstelt de arme Sabine met de nasleep van een traumatische gebeurtenis.

Maar gedeelde passie is vruchtbare grond voor de liefde. Deze ontkiemt zeer voorzichtig, maar des te meer is het smullen geblazen. Ook dankzij de art direction (de aankleding van de film). Het weelderige decor en de charmant uitgedoste personages zijn een streling voor het oog. En in de persoon van de Hertog van Orléans (een meesterlijke Stanley Tucci) voorziet Rickman zijn film van een komische noot. Hopelijk rust ‘koning’ Rickman in vrede en wordt hij, overeenkomstig de heerlijke slotscène, omringd door een hofhouding die hem op handen draagt.

The King's Gardens