Regie: David Dobkin | Duur: 141 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Een pittige familietwist in The Judge. Ervaren pleitbezorger Joseph Palmer (Robert Duvall) is de vader van Hank Palmer (Robert Downey Junior). Hank is een gewetenloze topadvocaat uit Chicago die voornamelijk rijke cliënten vertegenwoordigt. Op een dag, bij aanvang van een rechtszitting, ontvangt hij bericht dat zijn moeder is overleden.

Om haar de laatste eer te bewijzen keert Hank terug naar zijn geboortegrond Carlinville, een fictief stadje in de staat Indiana. Daar wacht hem het onvermijdelijke weerzien met zijn vader. Hun verstandshouding is dermate ijzig dat Hank na de begrafenis rechtsomkeert maakt. Wanneer Joseph echter wordt verdacht van betrokkenheid bij een auto-ongeluk met dodelijke afloop, laat Hank zich overhalen zijn vader te verdedigen. In aanloop naar het proces ontglipt Joseph een pijnlijke ontboezeming die volgens Hank de strafzaak in een ander daglicht plaatst.

De ontrafeling van een moeizame relatie tussen vader en zoon, met agrarische bijbelgordel Carlinville als decor. The Judge is meeslepend, vooral door het geweldige optreden van Robert Downey Junior. Een toevallige samenloop van omstandigheden veroordeelt vader en zoon tot tandem, maar zowel plaatselijke autoriteit Joseph als snelle stadsjongen Hank worstelen met oud zeer. Het proces der heling gaat gepaard met felle dialogen die hun opgelopen pijnen blootleggen. Schitterend is de scène waarin de welbespraakte Hank, in het nauw gebracht door de verklaring van zijn vader, hem in de volle rechtszaal dwingt zijn geheim op te biechten.

De Roberts trekken de kar in The Judge. Prima optredens zijn er ook van Vera Farmiga als voormalig liefje van Hank, Jeremy Strong als Hanks jongste broer en Billy Bob Thornton als aalgladde raadsman van de tegenpartij. The Judge is een intrigerend drama waarin regisseur David Dobkin heerlijk traag toewerkt naar een liefdevolle ontknoping. Ruim twee uur prachtige cinema, stemmig ondersteund door muziek van onder meer Bon Iver wiens nummer Holocene je een brok in de keel bezorgt.

The Judge