Regie: Joel Edgerton | Duur: 108 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Een woonruimte waar verhuisspullen staan. Het is er donker. Langzaam voert de camera de kijker van rechts naar links door het vertrek. Om na tien tellen tot stilstand te komen. Links in het beeld gaat een lamp uit. Stilte. Plotseling wordt plakband van een doos gerukt. Editor Luke Doolan zet het schrille geluid hiervan een fractie eerder in dan het bijbehorende beeld, waardoor je je te pletter schrikt.

Simon (Jason Bateman) en zijn vrouw Robyn (Rebecca Hall) zijn een gelukkig stel dat net naar Californië is verhuisd. Op een dag lopen ze Simons oud-klasgenoot Gordo (Joel Edgerton) tegen het lijf. Even een babbeltje en tot nooit meer ziens, zou je denken. Maar nee. Gordo verrast keer op keer met onaangekondigde bezoekjes en cadeaus. Een en ander hangt samen met voor hem pijnlijke gebeurtenissen die 25 jaar geleden plaatsvonden.

Een driehoeksverhouding ligt aan de basis van smeulende spanning in The Gift. Terwijl Robyn geen kwaad ziet in Gordo’s toenadering, moet Simon weinig van hem hebben. De knappe kerel denkt het helemaal voor elkaar te hebben: een lieve vrouw, een prachtig huis en een nieuwe baan. Maar zijn geluk is van korte duur. Gordo heeft namelijk nog een rekening met hem openstaan: “You’re done with the past, but the past is not done with you.” Dat kwartje valt pas laat bij Simon die in de sociaal onhandige Gordo geen directe bedreiging ziet. Stap voor stap draait Gordo hem echter de duimschroeven aan. Wanneer Robyn bovendien begint in te zien dat ze haar geliefde slecht kent, komt Simons neergang in een versnelling. Jason Bateman levert de sterkste prestatie van de drie als een wolf in schaapskleren die genadeloos wordt ontmaskerd.

Het plot is niet zo bijzonder, maar het acteerwerk, de cameravoering en de montage zorgen gedrieën voor een geraffineerd samenspel tussen beeld en geluid. Houdt u van thrillers die langzaam naar het kookpunt toewerken? Doe jezelf dan een spannende filmavond cadeau met The Gift.

The Gift