Regie: Josh Boone | Duur: 126 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

The Fault in Our Stars is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John Green. Hierin lijdt de 16-jarige Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) aan terminale schildklierkanker. Drie jaar terug is ze geopereerd, gevolgd door bestraling en chemo. Medicatie, doktersafspraken en een zuurstoftank zijn voor haar dagelijkse kost. Haar moeder vermoedt bovendien dat ze aan depressiviteit lijdt en stelt Hazel voor zich aan te sluiten bij een praatgroep voor lotgenoten. Daar botst ze in Augustus Waters (Ansel Elgort) op de liefde van haar leven.

Ook Gus is kankerpatiënt. Direct is de twee jaar oudere knul erg gecharmeerd van Hazel en tracht hij het schild dat Hazel heeft opgetrokken laagje voor laagje af te pellen. Het zal geen verwondering wekken dat haar verzet gedoemd is te mislukken. Hun onstuitbare romance kent zijn hoogtepunt in Amsterdam. Op initiatief van Gus ontmoeten ze daar Peter van Houten (Willem Dafoe), schrijver van Hazels lievelingsboek. Het enige smetje in de film betreft dit gedeelte waarin hun honeymoonfase iets te dik wordt aangezet.

Shailene Woodley is voortreffelijk als tiener die Magere Hein in de ogen staart. Hazel weet zich enerzijds geen raad met de plotselinge aandacht van een jongen die schoonheid in haar ziet, maar kan anderzijds haar geluk niet op. Ansel Elgort is heerlijk als onbevangen optimist met een missie. Onmogelijk niet te (schater)lachen om zijn zalige avances. Aanvankelijk wenst Gus dat zoveel mogelijk mensen hem zullen heugen, maar Hazel leert hem dat de liefde van of voor slechts één persoon het verschil kan maken tussen vergetelheid en oneindigheid.

The Fault in Our Stars is verpletterend mooi. Met de dood als schaduwpersonage is de film een schitterende lofzang op de liefde, bron van vreugde en pijn. “The pain then is part of the happiness now”, zegt actrice Debra Winger in de film Shadowlands (1993). De hevigste zielepijn oplopen aan de persoon waar je het meest van houdt, is deze paradox een vloek of juist een voorrecht? Hazel en Gus belichamen het antwoord in deze vertelling met als voornaamste boodschap niet te wachten elkaar de liefde te verklaren.

The Fault in Our Stars