Regie: Jennifer Kent | Duur: 94 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Uitstekend spel, een goede belichting en traditionele griezelgeluiden vormen de pijlers van The Babadook, een spannende thriller met een beschaafd horrorgehalte. Verwacht dus geen rondvliegende ledematen, massa’s bloed of spectaculaire effecten.

Het huis van alleenstaande moeder Amelia Vanek (Essie Davis) doet het ergste vermoeden. Het sobere interieur maakt een verwaarloosde indruk en de vertrekken vragen bijna om een nachtkijker. In deze setting probeert Amelia af te rekenen met herinneringen aan haar man Oskar die zeven jaar geleden omkwam. Ze is eenzaam, depressief en maakt zich zorgen over haar zoontje Samuel (Noah Wiseman) die beweert dat hun huis een kwade entiteit herbergt. Amelia doet zijn monsterverhalen als onzin af, zelfs wanneer hij zijn moeder een boek toont waarin deze entiteit hen waarschuwt: “I’ll make you a bet, the more you deny the stronger I get.”

In de horrorklassieker The Exorcist (1973) van William Friedkin besluit een moeder tot de uitdrijving van een demon die bezit heeft genomen van haar dochter Regan. Weliswaar nemen de duivelse gedragingen van Samuel minder ernstige vormen aan dan die van Regan, maar de parallellen met The Exorcist zijn evident.

Een groot compliment aan de jonge Noah Wiseman is op zijn plaats. Eerst is hij ongerust, vervolgens tegendraads en uiteindelijk een behekste agressieveling die zijn moeder in woord en gebaar de stuipen op het lijf jaagt. Ook Davis’ vertolking is bepaald niet misselijk. Amelia’s ongeloof, boosheid en wanhoop monden uit in een kwaadaardigheid waaruit maar één conclusie getrokken kan worden.

Met de korte zwart-witfilm Monster uit 2005 bewees regisseur Jennifer Kent een neusje te hebben voor het creëren van een lugubere ambiance. The Babadook, door Friedkin betiteld als “de meest angstaanjagende film die ik ooit heb gezien”, is een uiterst geslaagd vervolg. Niet zozeer vanwege de audiovisuele effecten, als wel door de interactie tussen Wiseman en Davis; met afstand het beste element in de film. Kijk en huiver.

The Babadook