Regie: Shane Meadows | Duur: 71 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Fenomenaal was het spel van kindacteur Thomas Turgoose (1992) in het drama This Is England (2006) van regisseur Shane Meadows. In Somers Town, ook van Shane Meadows, etaleert hij opnieuw zijn kunsten.

In de Londense wijk Somers Town lopen Tomo en Marek elkaar op een dag tegen het lijf. Tomo (Turgoose) is een straatschoffie dat een ontwricht thuisleven in Nottingham ontvlucht. Hij voert graag het hoogste woord en is uitgekookt in zijn acties. Zonder precies te weten wat hij komt doen in Londen of waar te verblijven, is hij allang blij er even uit te zijn. Marek (Piotr Jagiello) is een jonge, Poolse immigrant die met zijn vader een flat bewoont dichtbij St. Pancras Station. Hij is amateurfotograaf, maakt een dromerige indruk en kiest zijn woorden voorzichtig. Wanneer de twee knullen voor de knappe serveerster Maria vallen, worden de dolende zielen snel dikke maatjes.

Somers Town is een ruwe diamant: plotloos en verschoond van enige vervorming in welk opzicht dan ook. De setting en de personages lopen perfect parallel. Twee aandoenlijk onhandige knapen met romantische inborst. Een aan drank verslingerde vader die zich nauwelijks bekommert om zijn zoon. Manusje-van-alles Graham met een hart van goud. En Jane, de reddende engel van Tomo. Geen van de passanten wekt de indruk te acteren; het is real life in een grauw stukje Londen, ‘toevalligerwijs’ gevangen in beeld en geluid.

Niet ten nadele van vrouwelijke kijkers, maar de film is een ode aan het jongenshart. De kolderieke situaties waarin de helden belanden en de fratsen die ze uithalen om Maria het hof te maken, zijn plaatjes uit een ontroerend jongensboek. In hun onschuld, pret en gebroken hart zullen vooral mannelijke kijkers zich herkennen.

Somers Town, op één scène na in zwart-wit geschoten, is tragiek vermomd als glimlach. Een verhaaltje van niets dat toch hart en ziel vervult, mede dankzij de muzikale begeleiding van Gavin Clark en Ted Barnes. Speels en melancholisch tegelijk tilt hun bijdrage de film naar grote hoogte.

Somers Town