Regie: Martin Brest | Duur: 156 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

Alfredo James Pacino (1940) brak door als Michael Corleone in The Godfather (1972) en werd in totaal acht keer genomineerd voor een Academy Award. Het Amerikaanse acteerkanon won er (slechts) één: die voor Beste Acteur in Scent of a Woman, een verrukkelijk drama van regisseur Martin Brest.

“Women! What can you say? Who made ‘em? God must have been a fuckin’ genius.” Was getekend: Frank Slade (Pacino). De luitenant-kolonel in ruste is blind, maar heeft een neusje voor vrouwelijk schoon. Wanneer zijn familie met Thanksgiving eropuit gaat, wordt de jonge student Charlie Simms (Chris O’Donnell) gevraagd als oppas te fungeren. Eer Charlie beseft waar hij aan begonnen is, zit hij samen met Frank in een vliegtuig naar New York.

Daarmee is de trend gezet. De aan whisky verslingerde Frank heeft duidelijk het initiatief, maar kan natuurlijk niet zonder blindengeleidehond. Pacino’s vertolking is weergaloos, al valt zijn gebulder je aanvankelijk rauw op het dak. Afgaande op zijn glazige blik en aarzelende motoriek leeft de ex-oorlogsheld daadwerkelijk in het donker. Maar zijn grootste handicap is eenzaamheid, die hij maskeert door sarcasme. Alleen het parfum van een vrouw doet de poëet in hem ontwaken.

Op zijn beurt weet Charlie geen raad met het ongeleide projectiel dat hem overal mee naartoe zeult. Daarbij piekert de integere knul over een vervelende kwestie op school waarin hij een sleutelrol speelt. Hij blijft echter zichzelf, bekommert zich standvastig om zijn reisgenoot en wint zo beetje bij beetje diens respect.

Scent of a Woman is het verhaal over twee tegenpolen die elkaar harder nodig hebben dan hun eigenlijk lief is. Beide acteurs komen geweldig voor de dag. Dolle situaties en knetterende dialogen doen het hart en de klok sneller tikken. Van grote schoonheid is de scène waarin Al Pacino met een jonge dame de tango danst. En het allerbeste bewaart hij voor het laatst: de donderspeech waarmee Frank Charlie vrijpleit is op zich al een Oscar waard.

Scent of a Woman