Regie: Olivier Nakache & Éric Toledano | Duur: 118 minuten | Taal: Frans | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Het Franse regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano maakten zich in 2011 zowat onsterfelijk met de Franse kaskraker Intouchables. Hun nieuwe film Samba bekoort ook, alhoewel hij onmiskenbaar de succesformule van zijn voorganger kopieert. Net als Intouchables berust ook Samba op de werkelijkheid. Schrijfster Delphine Coulin doet namelijk in haar boek Samba pour la France verslag van haar werk als vrijwilligster met illegale immigranten. Opnieuw is de hoofdrol weggelegd voor Omar Sy die dit keer aangenaam weerwerk krijgt van Charlotte Gainsbourg.

Omar Sy speelt een Senegalese vluchteling die reeds tien jaar illegaal in Frankrijk verblijft en als afwasser in een restaurant een paar centen verdient. De Afrikaanse kolos volgt een koksopleiding die hem mogelijkerwijs een contract gaat opleveren. Samba heeft echter geen vaste verblijfsvergunning waardoor hij in handen valt van de Franse Immigratie- en Naturalisatiedienst. Daar ontmoet hij Alice (Gainsbourg). De Française heeft een zware burn-out overgehouden aan haar baan in het bedrijfsleven en doet, als vorm van therapie, vrijwilligerswerk bij een vluchtelingenorganisatie. De heerlijke chemie tussen de twee drop-outs is de steunpilaar van het verhaal, waarbij opvalt dat Omar Sy minder flamboyant is dan in Intouchables. De fijnbesnaarde Gainsbourg zet een performance neer om van te smullen. Jammer alleen dat de liefde tussen hen nogal traag evolueert.

Samba is een sociaal drama gezien door een komische bril. De Senegalees behoort tot de talrijke ongenodigden die de economische voorspoed helpen te prolongeren, maar na bewezen diensten zo snel mogelijk dienen op te krassen. Maar ook de welgestelde(re) burger ontsnapt niet aan de vervreemding, getuige de diep ongelukkige Alice die slaappillen slikt als ware het Smarties. Het arbeidsethos krijgt in Samba dus een flinke draai om de oren. Deze elementen verbannen de lach wat naar de achtergrond.

Gelukkig is de film méér dan alleen een knipoog naar IntouchablesSamba is een geslaagde dramady over de revolutionaire leus ‘liberté, égalité, fraternité’. Een leus die snakt naar een grondige opknapbeurt.

Samba