Regie: Richard Loncraine | Duur: 88 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

Brooklyn, New York. Terug van een ommetje verzucht Alex (Morgan Freeman) dat hij het zal gaan missen: het schitterende appartement met dakterras, aan de voet van de Williamsburg Bridge. Al veertig jaar woont de kunstenaar daar met zijn gepensioneerde vrouw Ruth (Diane Keaton). Oké, Brooklyn heeft in die jaren een metamorfose ondergaan (hipsters en yuppen delen er nu de lakens uit) en de trap is geen pretje, maar het vooruitzicht te gaan verhuizen valt vooral Alex zwaar. De verhuisperikelen zijn in volle gang wanneer plotseling hun hond Dorothy ziek wordt en een terrorist ook nog eens de nabije omgeving onveilig maakt. Tjonge.

Geen overmatige inspanning van Oscarwinnaars Keaton en Freeman in Ruth & Alex. Getuige de flashbacks was Alex vroeger een lieve brombeer en Ruth degene die hem steeds monter bij de hand nam. Daarin is weinig verandering gekomen. Alex verzet zich tegen hun aanstaande vertrek en ziet quasi-vrolijk toe welke rare snuiters hun open huis bezoeken. Ruth daarentegen probeert er het beste van te maken. Behalve dat hun gesteggel melig is, doen de paniek om Dorothy en de verbazing over de loslopende gek nogal gekunsteld aan. Mesjogge word je ten slotte van Lily (Cynthia Nixon, bekend van Sex and the City) als neurotische makelaar met dollartekens in de ogen.

Sommige herinneringen zijn honkvast, zo blijkt uit Ruth & Alex. De film, gebaseerd op de roman Heroic Measures van Jill Ciment, komt maar niet in beweging. Een aansprekende setting en een op papier sterke cast, jazeker. Maar de ontbrekende chemie tussen de oudjes en het gedoe rond de verkoop van hun optrekje bezorgen het verhaal het karakter van een zachtgekookt ei.

Ruth & Alex