Regie: Grímur Hákonarson | Duur: 93 minuten | Taal: IJslands | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Grijs-witte luchten boven een naakt landschap dat zijn adem lijkt in te houden: IJsland, met drie inwoners per vierkante kilometer het dunst bevolkte land van Europa, is het mystieke decor in de tragikomedie Rams van regisseur Grímur Hákonarson.

De film portretteert schapenboeren Gummi (Sigurður Sigurjónsson) en Kiddi (Theodór Júlíusson). Hun rammen behoren tot de beste van het land en vallen jaarlijks in de prijzen. De broers hebben dezelfde levenswijze, wonen pal naast elkaar, maar praten al 40 jaar niet meer met elkaar. Op een dag wordt de dodelijke schapenziekte scrapie vastgesteld, waarop men besluit alle dieren in de vallei te ruimen.

Zowel economisch als sociaal is de ziekte een ramp voor de geïsoleerde boerengemeenschap. De broers verzetten zich dan ook tegen de ruiming, maar doen dat elk op eigen wijze. De zachtaardige Gummi met zijn verstand en vulkaan Kiddi door zijn kont tegen de krib te gooien. De drastische maatregel van de autoriteiten zet ook hun onderlinge verhoudingen op scherp. De mannen communiceren alleen via briefjes met elkaar waarbij – hilarisch – bordercollie Somi dienst doet als postduif. Pas wanneer ze het gevecht tegen de gemeenschappelijke vijand dreigen te verliezen, slaan de twee alsnog de handen ineen. De samenwerking tussen de boefjes resulteert in een ontroerende slotscène: waar eerder Gummi zijn broer van de vriesdood redde, zijn de rollen nu omgedraaid.

“Het hele jaar door, in vreugde en bij tegenspoed, bundelen schaap en boer hun krachten. Stralend was de toekomst wanneer onze schapen goed gedijden. Maar duister waren de nachten wanneer de kuddes wegkwijnden.” Rams is het verhaal over gedeelde liefde voor dieren die een moeizame relatie een verrassende wending geeft. Ongerepte natuur, subtiele humor en een gevoelige soundtrack vormen de wollen ziel van een prachtig geschoten film die je doet terugverlangen naar de essentie.

Rams