Regie: Mak el-Toukhy | Duur: 127 minuten | Taal: Deens & Zweeds | Kijkwijzer: 16 jaar 

Camera

“Soms is wat gebeurt en wat nooit mag gebeuren hetzelfde”, vat protagoniste Anne het gewaagde Queen of Hearts (originele titel: Dronningen) haarfijn samen. Ze begeeft zich in het Deense drama van regisseur May el-Toukhy op spiegelglad ijs. Halverwege de film dwaalt ineens American Beauty (1999) door mijn hoofd: zien we met Queen of Hearts de midlifecrisis door een vrouwelijke bril?

Het leven van de succesvolle advocate Anne (Trine Dyrholm) lijkt zonder zorgen: ze is getrouwd, heeft twee fijne dochters en ze woont in een prachtig huis. Maar op een dag trekt Gustav (Gustav Lindh) bij hen in, de 17-jarige zoon uit een eerder huwelijk van haar man Peter (Magnus Krepper). Anne zet vervolgens haar gezinsleven en carrière op het spel door een affaire met hem te beginnen.

“I have lost something. I’m not exactly sure what, but I know I didn’t always feel this … sedated.” Is Anne de Lester Burnham uit American Beauty? Enigszins. Belangrijkste parallel is dat de illusie wordt doorgeprikt. En dat in beide films een externe factor de aanleiding vormt: in American Beauty ‘ontwaakt’ Lester door een vriendinnetje van zijn dochter, in Queen of Hearts is een dwarse stiefzoon de lont in het kruitvat.

Weggestopte gevoelens, hoe zorgvuldig vergrendeld ook, komen vroeg of laat aan de oppervlakte. En als de geest dan eindelijk uit de fles is, zoek je beter dekking. Maar dat is lastig tijdens Queen of Hearts, waarin Trine Dyrholm ontzettend goed is als de stijlvolle Anne, een dame met meerdere gezichten. Liefhebbend, impulsief, manipulatief, bikkelhard. De actrice pakt je volledig in; het is te zien dat haar personage een lange weg van voorbereiding heeft afgelegd. Dyrholm, die ook nauw betrokken was bij de totstandkoming van het script: “Meestal kan ik me pas een maand voor ik begin met draaien op een rol voorbereiden, nu was ik al veel eerder bezig. Daardoor had ik een veel beter beeld van Anne.”

Ook Gustav Lindh (23 jaar oud toen de opnames begonnen) en Magnus Krepper (als goeiige echtgenoot) spelen prima in Queen of Hearts. Daarbij is de stijl van el-Toukhy sober; ze verwerkt weinig ‘poëzie’ in de film. Kille kleuren (grijs en zwart) domineren het strak ingerichte huis, waar de meeste actie zich afspeelt. Zakelijk decor, inwendig gillende vrouw. Je krijgt bijna medelijden met Anne, ondanks dat het toch echt zíj is die in relatie tot Gustav de macht in handen heeft. Maar gaat ze ook staan voor wat ze heeft gedaan? Voor wat ze Gustav heeft aangedaan?

Mens, waar ben je in vredesnaam mee bezig? Ja, ik begrijp je. Compassie enerzijds, afkeuring anderzijds. Die gevoelens betwisten elkaar tijdens Queen of Hearts, een psychologisch topdrama dat vragen oproept. Een volwassen man die verliefd wordt op een tienermeisje, dat kan natuurlijk niet. Maar wat als een oudere vrouw voor een jonge knul valt?