Regie: Denis Villeneuve | Duur: 153 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Prisoners begint met twee bevriende families die gezamenlijk Thanksgiving vieren. De gezelligheid slaat om in paniek wanneer twee van hun kinderen plotseling zijn verdwenen. De politie, onder leiding van detective Loki (Jake Gyllenhaal), rukt massaal uit en vat al snel een verdachte in de kraag. Probleem is dat deze jongen niet erg spraakzaam is, wat de vader van één van de vermiste meisjes (Hugh Jackman) zo wanhopig stemt dat hij het heft in eigen handen neemt.

Loki gaat ethischer te werk. Weliswaar staat hij voor een nieuw raadsel wanneer ook de hoofdverdachte spoorloos verdwijnt, maar al snel rekent hij een tweede persoon in. Dit obscure figuur maakt eveneens een getormenteerde indruk. Opnieuw ploetert Loki om de verlossende bekentenis boven tafel te krijgen, maar zijn inspanningen mogen niet baten. Zijn vertwijfeling mondt uit in een enorme woede-uitbarsting, midden in zijn kantoor. Een uitbarsting die de sleutel blijkt tot opheldering van het mysterie.

Jake Gyllenhaal speelt een consciëntieuze, wat sombere detective zonder privéleven. Hugh Jackman evolueert bliksemsnel van een strenge pater familias tot emotionele houthakker. Beide heren zetten een sterke vertolking neer en de chemie tussen de tegenpolen staat garant voor dialogen waar de vonken vanaf spatten. Ook de optredens van Paul Dano (verdachte 1) en David Dastmalchian (verdachte 2) spreken zeer tot de verbeelding.

Zonde en boetedoening staan lijnrecht tegenover elkaar in Prisoners, een uitstekend misdaaddrama waarin het christelijke gedachtengoed regelmatig wordt aangehaald. Hoogtepunt is het einde van de film: Villeneuve voorziet het sterke plot van een origineel slotakkoord.