Regie: Ildikó Enyedi | Duur: 116 minuten | Taal: Hongaars | Kijkwijzer: 12 jaar 

Camera

Half februari gaat de 68ste Berlinale van start. Als die een film zoals On Body and Soul van de Hongaarse regisseur Ildikó Enyedi op de rol heeft staan, is het filmfestival bij voorbaat al geslaagd. “Een klein meesterwerk”, oordeelde de NRC. Laat dat bijvoeglijk naamwoord maar weg.

In het beste geval gaat seks gepaard met liefde. Heel vaak echter blijft die goddelijke symbiose een fata morgana. Misschien wel omdat de mens juist zo op het vleselijke is gericht. Seks als de bekroning van wederzijdse liefde tussen twee mensen is natuurlijk prachtig, maar On Body and Soul gaat allereerst over de connectie op zielsniveau.

Mária (Alexandra Borbély) is werkzaam als kwaliteitscontroleur in een abattoir. Ze valt op omdat ze zich extreem afzondert van haar collega’s; alleen financieel directeur Endre (Géza Morcsányide) zoekt toenadering en weet enigszins tot haar door te dringen. Stilletjes groeit er een band tussen de twee, die verdiept wanneer ze ontdekken dat ze ’s nachts hetzelfde dromen.

Die ontdekking zit door heel de film verweven. Al in het begin zien we hoe een bok (mannetjeshert) zijn oog laat vallen op een hinde, waarmee meteen de link naar de karakters en het plot is gelegd. Want de eveneens introverte Endre tast de autistische Mária, doodsbang als ze is voor fysiek contact, behoedzaam af. De solisten zijn net twee aliens die elkaar de liefde influisteren. Respectvol, geduldig, gracieus. En die liefde wortelt diep, triggert de angst en verscheurt je in geval van afwijzing. “Het is alsof ik doodga. Ik hou zoveel van je”, zegt Endre pal na Maria’s wanhoopsdaad.

Zo zuiver hun liefde, zo wreed het decor waarbinnen zij gestalte krijgt. De beelden in het slachthuis – over vleselijk gesproken – liegen er niet om en contrasteren enorm met de subtiliteiten tussen Mária en Endre, met de sneeuwwitte biotoop van de herten. Een geniale vondst van Enyedi om het verhaal in een dergelijk tweeslachtig en daardoor surrealistisch aandoend kader te plaatsen.

De mens is meer dan alleen vlees en botten, zo laten de sensitieve Mária en Endre zien. Scenario, spel, camerawerk en montage zijn alle weergaloos. On Body and Soul brengt de kijker in hemelse sferen; voert je naar de niet-fysieke dimensie van de liefde. Waardoor dit romantisch drama míjlenver boven vele genregenoten uittorent.