Nieuws

Overzicht van onlangs geplaatste recensies.
Plus andere aan film gerelateerde zaken zoals soundtracks en teasers.

Maandag 24 januari 2022

Niet wachten totdat het OMT je ‘redt’,
niet wachten op een zwakzinnig kabinet,
want die zijn met waanzin besmet.

Zondag 16 januari 2022

Brassed Off (1996) ★★★★☆
Regie: Mark Herman | Duur: 108 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

‘Feeling brassed off’ is informeel Engels voor ‘niet lekker in je vel zitten, je ongelukkig voelen’. Bovendien is ‘brass’ een helder gele metaalsoort, een legering van koper en zink. Beide betekenissen komen samen in het bijzonder charmante Brassed Off van Mark Herman. Een ode aan de blaasmuziek, en in 1998 winnaar van de César (Franse Oscar) voor de Beste Buitenlandse Film. Blikvanger in deze Britse parel is zonder enige twijfel de reeds overleden Pete Postlethwaite (1946-2011), een van de meest bezienswaardige acteurs die het witte doek ooit rijk was.

Lees hier verder.

Vrijdag 14 januari 2022

Aanstaande zondag 16 januari volgt de recensie van een film die niet mag ontbreken op Blik Op Film. Een door blaasmuziek omlijste parel uit 1996, van Britse makelij. Hieronder een teaser. Luister en geniet alvast.

Maandag 13 december 2021

Twister (1996) ★★★☆☆
Regie: Jan de Bont | Duur: 113 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Stormachtige ontwikkelingen in Twister van Jan de Bont (1943), die geruime tijd cameraman was alvorens hij in Hollywood als regisseur succesvol debuteerde met Speed (1994). En ook Twister, twee jaar later, werd lovend ontvangen door zowel filmcritici als het grote publiek. Vooral vanwege de fraaie special effects. Staan die nog steeds overeind, nu vijfentwintig jaar later? Jazeker! Wat beslist niet overeind blijft staan in de film: alles wat onderhevig is aan harde wind.

Lees hier verder.

Vrijdag 5 november 2021

The Big Short (2015) ★★★★☆
Regie: Adam McKay | Duur: 130 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 6 jaar

“Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry.” De quote had de tagline van The Big Short kunnen zijn. Omdat de film een fraude uit de doeken doet die je je moeilijk kunt voorstellen. Vooral de grootschaligheid ervan. Zoiets kan toch niet waar zijn? Daar komt bij dat materie behoorlijk complex is. De term ‘vastgoedzeepbel’ an sich begrijp ik, maar bij ‘kredietverzuimswaps’ haak ik af. De film mijdt dit soort jargon zeker niet. Gesneden koek wellicht voor een beetje cijfernerd, maar voor mij (een taaldier) is het in eerste instantie abracadabra.

Lees hier verder.

 

Camera