Regie: Shekhar Kapur e.a. | Duur: 103 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Maar liefst elf filmmakers leveren een bijdrage aan New York, I Love You. De film is een luchtig mozaïek verpakt in evenzoveel verhaalsegmenten die zich alle afspelen in The Big Apple (New York). Gekissebis in een taxi. Een meisje in een rolstoel dat een jonge knul de avond van zijn leven bezorgt. Een versiertruc gegoten in een waterval van woorden. Een heerlijk handelspraatje tussen twee diamantairs. Camille en David. Een dief die een koekje van eigen deeg krijgt. En nog veel meer.

New York, I Love You schetst een vermakelijk beeld van stadse taferelen gezien door een romantische bril. Onverwachte wendingen zetten de kijker meermaals op het verkeerde been, maar de rode draad in elke episode is de kosmische constante die geen restricties kent. Waar de klok nimmer greep op krijgt, die maling heeft aan de wet, die afstand en religie overstijgt en nauwelijks in taal te vangen is: de liefde.

Eén scène verdient een aparte vermelding. Het is de inbreng van regisseur Shekhar Kapur waarin een gehandicapte piccolo (Shia LaBeouf) en een gelauwerd zangeres van weleer (Julie Christie) elkaar ontmoeten. Mystieke schoonheid van de buitencategorie. Al Pacino noemde Christie ooit “de meest poëtische der actrices” en haar prachtige vertolking bevestigt inderdaad deze betiteling. Ze verbleekt echter bij Shia LaBeouf wiens spel briljant is.

New York, I Love You