Regie: Alexander Payne | Duur: 115 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Grijsaard Woody Grant (Bruce Dern) ontvangt bericht één miljoen dollar gewonnen te hebben en wil zijn fortuin hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen. Hiervoor moet hij naar Lincoln in de staat Nebraska. De afstand, een slordige 1200 kilometer, wil hij per voet afleggen. Zijn vrouw Kate (June Squibb) en jongste zoon David (Will Forte) verklaren hem voor gek, maar aangezien meneer vasthoudt aan zijn vurige wens, besluit David zijn vader een lift te geven. Zo begint een aangename roadmovie door een anoniem stukje Amerika.

Woody houdt er tijdens de overtocht een geheel eigen manier van handelen op na, tot ergernis van David die het liefst zo snel mogelijk huiswaarts keert. Hilarische momenten stapelen zich op. In zijn geboortedorp Hawthorne gaat Woody op familiebezoek, maar het weerzien is geen succes. Temeer omdat hij in een bar een oud-collega vertelt miljonair te zijn geworden. Met de snelheid waarmee dit nieuws zich verspreidt, ontkiemt Woody’s faam. Maar ook de hebzucht.

Hoofd- en bijrolspelers schitteren in deze tragikomedie. Slonzige mopperkont Woody is natuurlijk de man waar het om draait, maar de gebekte Kate en trouwe hond David zijn ook zalige personages. Geniaal zijn Jut en Jul: Tim Driscoll en Devin Ratray als respectievelijk Bart en Cole.

Het is geen toeval dat Nebraska in zwart-wit is geschoten. Het verhaal speelt zich af in een gebied dat door de sociaal-economische teloorgang in de vergetelheid is geraakt, en waarin het individu zich verloren waant. Dit geldt voor alle personages in de film. De lege dialogen zijn exemplarisch voor het gebrek aan betrokkenheid. Niemand geeft wezenlijk om zichzelf, laat staan om de ander. De lethargische bekrompenheid sluit naadloos aan bij de sobere zwart-wittinten en vice versa.

De film lijkt in mineur te eindigen, maar gelukkig voorziet Alexander Payne Nebraska op de valreep van een penseelstreek naastenliefde. David, de meest humane van het stel, heeft wederom oog voor andermans geluk en doet twee hartenwensen van Woody alsnog in vervulling gaan; een zachte landing na een treffend portret vol menselijk onvermogen.

Nebraska