Regie: Israel Horovitz | Duur: 107 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

In My Old Lady speelt Kevin Kline Mathias Gold, een berooide schrijver uit New York die zijn laatste hoop heeft gezet op een kostbare erfenis van zijn vader, namelijk een fraai appartement in hartje Parijs. Tot zijn verrassing wordt dit echter bewoond door de 92-jarige Mathilde Girard (Maggie Smith) en haar dochter Chloé (Kristin Scott Thomas). Dit praktische ongemak blijkt een waar obstakel, omdat het Franse systeem voor de koop en verkoop van onroerend goed Mathias verplicht de maandelijkse huursom aan Mathilde te voldoen totdat zij komt te overlijden. Zijn miljoenendroom wordt zo naar de wachtkamer verbannen.

De confrontaties tussen de grootmachten Kline en Scott Thomas zijn kostelijk. Chloé vindt Mathias maar een hebberige indringer en Mathias beschouwt Chloé als hinderlijke handlanger van sta-in-de-weg Mathilde. Bovendien kampen beiden overduidelijk met een midlifecrisis die wortelt in onverwerkte jeugdkwetsuren. Filmlegende en tweevoudig Oscarwinnares Maggie Smith (1934) is voortreffelijk als een besje dat niet met zich laat sollen. Mathilde, die met pikante feiten over Mathias’ vader op de proppen komt, lijmt gaandeweg de gebroken stukken en is tegelijkertijd ook de verzoenende kracht tussen hem en haar dochter.

My Old Lady is een fijne tragikomedie met romantische afdronk. Buikpijn krijgen van het lachen doet u niet; de humor is heerlijk subtiel. Het zachtaardige karakter van de film wordt ondersteund door de setting, want het verhaal speelt zich af in de misschien wel meest esthetische wijk van de Franse hoofdstad, namelijk Le Marais. Alleen dit gegeven is al reden genoeg om deze charmante prent te gaan bekijken. Het einde mag dan tamelijk voorspelbaar zijn, maar regisseur Horovitz bewijst met My Old Lady dat een spetterend plot geen must is. Hoogstaand acteerwerk in een idyllisch stukje Parijs geeft deze feelgoodmovie ruimschoots cachet.

My Old Lady