Regie: Duncan Jones | Duur: 97 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 9 jaar

Camera

In Moon verblijft Sam Bell (Sam Rockwell) in opdracht van het bedrijf Lunar Industries drie jaar lang op de maan. Hij is verantwoordelijk voor het winnen van Helium-3 uit maangesteente en heeft door een kapotte satelliet geen direct contact met zijn dierbaren op aarde. Zijn enige gezelschap is boordcomputer Gerty (het stemgeluid van Kevin Spacey) die hem zoveel mogelijk bijstaat. De terugkeer naar de bewoonde wereld lonkt, want zijn dienstcontract zit er bijna op. Een ongeluk gooit echter roet in het eten. Wanneer hij wakker wordt in de ziekenboeg, blijkt hij toch niet zo alleen te zijn als hij had gedacht.

De prelude is misschien niet erg origineel, want in veel sciencefictionfilms gaat het vroeg of laat geheid mis. Maar regisseur Duncan Jones bewandelt in Moon andere paden. Geen schreeuwerige special effects, dunne dialogen of overdreven veel actie. Nee, de spanning wordt opgewekt door een combinatie van ingetogen elementen. Zo spreekt uit het interieur van de maanbasis (Sams ‘kantoor’) een soort klinische benauwdheid. Zeer geslaagd zijn ook de beelden van de ritjes die hij in zijn maanwagen maakt. Bovendien accentueert de fijnzinnige soundtrack de uitzichtloosheid van de situatie die hij aanvankelijk niet onder ogen wenst te zien.

Films met slechts één hoofdpersoon staan of vallen met de vertolking. Zonder te verklappen waarom hij niet alleen is, geeft de acteur zijn personage een divers palet aan emoties mee. Na zijn ongeluk lijkt het plot even op een dwaalspoor te belanden, maar niets is minder waar. Het ongeluk is het voorgerecht, maar het hoofdmenu is minstens zo smakelijk. Beetje bij beetje ontrafelt zich het tragische lot dat Sam Bell te wachten staat. Zorgvuldig en met gevoel voor raffinement werkt Jones naar een verrassende ontknoping toe.

Moon heeft weinig aandacht binnen de filmwereld gekregen. Jammer en onterecht, omdat Jones’ regiedebuut zeer goed is. Een verademing binnen het genre die reikhalzend doet uitkijken naar meer moois van zijn hand.

Moon