Regie: Hélène Giraud & Thomas Szabo | Duur: 89 minuten | Taal: geen | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Ergens op het Franse platteland leeft een klein lieveheersbeestje. Tussen eindeloos groen fladdert hij vrolijk rond. Van bloem tot bloem, dwars door talrijk ander gezoem. Maar plots is de pret voorbij. Nare bromvliegen naderen tot heel dichtbij. Op de vlucht verliest hij papa en mama uit het oog. De avond valt, bij dikke druppels regen. Helemaal alleen sjokt hij over onbekend terrein. Gelukkig vindt hij een plekje om te schuilen. Maar wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt, klinkt buiten een enorm kabaal.

Welkom bij een groots avontuur op microniveau! De film gaat over een oude legende waarin een jong lieveheersbeestje vriendschap sluit met de zwarte mieren. Samen trekken ze ten strijde tegen een legioen boosaardige rode mieren. De rode mieren zijn hartstikke jaloers op de zwarte mieren die iets lekkers hebben gevonden. Iets wat twee mensen in alle haast hebben achtergelaten op een picknickplek. Voor iedere mier het paradijs op aarde. Een verbeten strijd tussen zwart en rood brandt los.

Minuscule en de Mierenvallei is een bijzonder leuke animatiefilm omdat de dieren geen menselijke trekjes hebben. De dieren mogen gewoon dier zijn. Daarnaast begeven ze zich door het echte, Zuid-Franse landschap. Loepzuivere animaties tegen de achtergrond van een natuurlijke omgeving levert beeldschone plaatjes op. De geluidseffecten zijn ronduit geweldig. De diertjes zoemen, fluiten, piepen, brommen en toeteren erop los, maar praten doen ze goddank niet.

Minuscule en de Mierenvallei is een soort Lord of the Rings van het grut op de grond. Zeer grappig is het heroïsche gevecht waarbij de zwarten hun territorium verdedigen tegen de roden. De wapens van de krijgers zijn afkomstig uit de mensenwereld, maar veel kijkers zullen de makers deze filmische poëzie glimlachend vergeven. Geniet van dit epische pareltje met Moeder Natuur als belangrijkste personage.

Minuscule en de Mierenvallei