Regie: Kyle Balda & Pierre Coffin | Duur: 91 minuten | Taal: Engels & Spaans | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

In Despicable Me (2010) en Despicable Me 2 (2013) sloegen ze regelmatig de boel aan GRUzelementen: het dwaze legertje minions van beroepsboef Gru. Maar wist u dat de bebrilde wezentjes al veel langer bestaan dan de mens?

In de spin-off Minions zien we hun ontstaan op aarde en de zoektocht naar een geschikte baas, vanaf de dinotijd tot 42 jaar VG (Voor Gru). In T-Rex, Dracula en Napoleon komen ze slechteriken tegen die de sufferds stuk voor stuk om zeep helpen. Echter, zonder meester heeft hun leven weinig betekenis. En dus gaan Kevin, Stuart en Bob actief op zoek naar een geschikte werkgever. Via New York belanden ze eind jaren zestig op de Schurkenbeurs in Florida. Daar maken ze kennis met de eerste vrouwelijke superschurk, Scarlet Overkill.

Een lekker gek plot in een jasje van verbluffend scherpe animaties: met Minions evenaren de makers minimaal het succes van de eerste twee films. Dit keer is vooral Londen, bolwerk van traditie en ceremonieel, de plek waar de boefjes herrie schoppen.

De schattige meisjes Margo, Edith en Agnes worden prima vervangen door de drie dappere blauwbroekjes van wie Bob qua vertedering de kroon spant. Op een paar woordjes Engels na is het typische miniontaaltje nauwelijks verstaanbaar, maar in combinatie met hun mimiek en intonatie alleszeggend. Uitstekend is de stem van dodelijke diva Scarlet, ingesproken door actrice Sandra Bullock. Een minpuntje is de overbodige voice-over tijdens de eerste en laatste minuten; de beelden spreken namelijk voor zich.

Grote kans dat uw mond tijdens Minions openvalt van bewondering. En vast en zeker ook van het lachen, omdat jong en oud zich moeiteloos zullen herkennen in het zalige gekluns van het gele gespuis. Bovendien steken regisseurs Balda en Coffin op luchtige wijze de draak met de nog jonge Britse vorstin Elizabeth II, en verwijzen ze opnieuw een aantal keer naar bekende Hollywoodfilms. Het is kortom weer genieten geblazen. O ja, blijf tot na de aftiteling zitten voor een leuke toegift!

 

Minions