Regie: Claude Barras | Duur: 66 minuten | Taal: Frans | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Ma vie de Courgette is een bewerking van Autobiographie d’une courgette, een roman van Gilles Paris die gaat over het 9-jarige jongetje Courgette dat na de plotselinge dood van zijn moeder in een weeshuis terechtkomt. Daar maakt hij kennis met Simon, Ahmed, Jujube, Alice en Béatrice; stuk voor stuk kinderen met ook littekens. Na een moeizame start vindt Courgette zijn draai, helemaal wanneer er op een dag een nieuw meisje (Camille) bij de groep komt.

De film berust voor een groot deel op de stopmotiontechniek. Hierbij wordt een voorwerp in verschillende posities frame voor frame vastgelegd door een camera. Door de geschoten frames (plaatjes) vervolgens snel achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof het voorwerp beweegt. Stop-motion is een zeer tijdrovende klus, omdat er voor een vloeiend beeld 24 frames per seconde nodig zijn. Ook de poppetjes en het decor getuigen van precisiewerk. De poppetjes zijn namelijk met de hand afgewerkte kunstwerkjes waarvan de ogen glanzen, die echte kleren dragen en van mousse gemaakte haren hebben.

Bij animatiefilms worden doorgaans alle stemmen eerst opgenomen, waarna de  montage plaatsvindt. Maar voor Ma vie de Courgette werd alles opgenomen terwijl de acteurs de scènes naspeelden. Tot die stemacteurs behoren ook gewone kinderen. Ze werden geselecteerd op basis van hun karakter en leeftijd en imiteren hierdoor wonderwel de groep uit het scenario.

Niet alleen de aankleding is een pareltje, het verhaal is dat zeker ook. Met de komst van Courgette en Camille wordt de groep steeds hechter. Alle ‘kruimels’ zijn ware snoezen. Zelfs chef Simon, wiens grote mond niet meer dan een dekmantel is en die – hihi – alles over seks denkt te weten.

In het slechts 66 minuten durende Ma vie de Courgette zit drie jaar werk. Maar dan heb je ook wat! De film is beeldschoon, in al zijn eenvoud. Een hartverwarmend mini-epos waarin kinderen laten zien wat solidariteit inhoudt. En daar kunnen hun ouders een voorbeeld aan nemen.