Regie: Aaron Katz & Martha Stephens | Duur: 95 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

Ooit was Mitch (Earl Lynn Nelson) getrouwd met Edith Ann en zijn vriend Colin (Paul Eenhoorn) met de zus van Edith Ann, Patricia. Aangezien de ex-schoonbroers elkaar lange tijd niet hebben gezien, doet Mitch Colin het aanbod samen de bloemetjes weer eens buiten te zetten. Op naar een tropisch resort met parelwitte stranden, cocktails en vrouwelijk schoon? Nee. Land Ho! is een zorgeloze roadmovie waarin twee heren op leeftijd hun vriendschappelijke banden aanhalen. Op een eiland dat bekend staat als kil en ruw, maar ook geheimzinnig mooi: IJsland.

Mitch en Colin zijn totaal verschillend. Mitch is een flamboyante levensgenieter en een haantje-de-voorste. Vrouwen en lekker eten, meer heeft de sympathieke reus niet nodig. Colin daarentegen neigt naar somberheid, stelt zich bescheiden op en heeft meer rust in zijn kont dan oude snoeper Mitch. Saamhorig gaan de twee schavuiten op pad. Na het hippe Reykjavik volgt een tocht dwars door het naakte oer-landschap. Ze bezichtigen de beroemde Strokkur-geiser, dobberen zalig in warmwaterbronnen, verdwalen tijdens een nachtelijke wandeling en bezoeken een kuuroord.

Mannen onder elkaar willen nog wel eens grossieren in platte praat. Dat is nu ook het geval, maar ordinair wordt het gelukkig niet. Dankzij aanstichter Mitch rollen de grappen en grollen over het scherm, maar serieuze onderwerpen passeren ook de revue. Ze delen hun opgelopen pijnen en boren zelfs filosofische issues aan. Land Ho! is een charmante film, omdat hij lekker ‘klein’ is. Geen acteurs van naam, een eenvoudig scenario en dialogen zonder kapsones. Een prettig niemendalletje gedragen door twee kameraden in een oud velletje.

Land Ho!