Regie: Jason Reitman | Duur: 111 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 9 jaar

Camera

Adele (Kate Winslet) is in Labor Day een depressieve moeder die wegkwijnt op het platteland van New Hampshire. Sporadisch waagt ze zich buiten, meestal om boodschappen te doen met haar zoontje Henry (Gattlin Griffith). Op een dag botst Henry in het lokale warenhuis op ene Frank Chambers (Josh Brolin) die verlegen zit om een lift. Brave borst Henry introduceert Frank bij Adele, die zijn verzoek aarzelend inwilligt.

Frank Chambers is op de vlucht voor de politie, omdat hij net uit de gevangenis is ontsnapt. Gedurende het weekend dat Frank te gast is, ontpopt hij zich als prima surrogaatvader voor Henry en een huishoudelijke alleskunner. Langzaam ontluikt de liefde tussen hem en Adele, wat resulteert in het plan om huis en haard achter te laten en in Canada opnieuw te beginnen. Maar de wantrouwende buitenwacht denkt hier anders over.

Het plot van Labor Day is weinig aannemelijk. Flashbacks verraden namelijk dat het leven Adele en Frank niet heeft gespaard en dat ze zich vooral staande proberen te houden. Winslet vertolkt een radeloze treurwilg die met beklagenswaardige blikken strooit. En van beschermengel Frank straalt evenmin de vrolijkheid af. Heeft de liefde tussen twee gewonde dieren überhaupt kans van slagen? Beide acteurs scoren een dikke acht voor het geboden acteerwerk en hun chemie oogt naturel. Hun loden last valt niettemin zwaar op de maag; gelachen wordt er nauwelijks. Knap is het optreden van Gattlin Griffith als een jochie dat worstelt met zijn opspelende puberteit, een neurotische moeder en de plotselinge entree van een wildvreemde.

Rozengeur en maneschijn biedt Labor Day niet, maar de film is zeker de moeite waard. Vergeet het plot en geniet van de sublieme sfeer. Deze is rustig, intiem en sensueel. Het verhaal speelt zich af tijdens een paar bloedhete dagen in een landelijke omgeving; de warme belichting is een lust voor het oog.

Labor Day kabbelt voort, maar verveelt geen moment. Een geslaagde melange van zwoel drama, sluimerende spanning en heiige romantiek. Met een vleugje surrealisme.

Labor Day