Regie: Éric Lartigau | Duur: 106 minuten | Taal: Frans | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

De 16-jarige Paula Bélier (Louane Emera) behoort tot een boerengezin uit het Normandische dorpje Lassay-les-Châteaux. Vader Rodolphe (François Damiens), moeder Gigi (Karin Viard) en broertje Quentin zijn doof en dus is de enig horende de onmisbare scharnier tussen hen en de buitenwacht. Op school ontdekt zangleraar Fabien Thomasson Paula’s prachtige stemgeluid en spoort hij haar aan auditie voor Radio France in Parijs te gaan doen. Dit stelt Paula voor een dilemma: moet ze haar hart volgen of voor haar familie kiezen?

Voor La Famille Bélier zocht regisseur Éric Lartigau een actrice die kon zingen. Tijdens de halve finales van The Voice hoorde hij Louane Emera. Lartigau gaf haar de hoofdrol in zijn film die eind 2014 uitkwam. De zangeres ontving voor haar debuutfilm zowel de César voor het beste vrouwelijke talent als de Prix Lumières voor de meest beloftevolle actrice.

Niet doofheid als handicap staat centraal in La Famille Bélier. Eerder de confrontatie tussen horenden en doven binnen een dorpse gemeenschap met een hoog ons-kent-ons-gehalte. Een deel van de cast kreeg de enorme uitdaging om in een paar maanden tijd een nieuwe taal te leren. Karin Viard, de meest expressieve van het viertal, zegt: “Ik maak soms een licht hysterische indruk. Gebarentaal bestuurt je lichaam zo dat je je soms afvraagt: ‘wat doe ik nu?'”

Het meest naturel oogt Louane. Bijdehandje Paula trekt enerzijds de communicatieve kar, maar blijkt anderzijds ook een kwetsbaar meisje. In zekere zin wordt ze bevrijd door haar zangleraar, een artistieke intellectueel die Éric Elmosnino mooi vertolkt. Enthousiast en liefdevol plaveit hij de weg richting de verwezenlijking van haar hartenwens. Zeer ontroerend is haar uiteindelijke auditie in aanwezigheid van Rodolphe, Gigi en Quentin. Ze zingt het prachtige Je vole van Michel Sardou en vertelt tegelijkertijd de tekst in gebarentaal.

La Famille Bélier is een luchtig en teder familieportret waarin een meisje op de drempel van het vrouw-zijn staat. Aan haar ouders de schone taak om vertrouwen te hebben. En het ultieme gebaar hun dochter in liefde los te laten.

La famille Bélier