Regie: Anthony Silverston | Duur: 85 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Koemba is de naam van een opvallend zebrajong wiens vachtje een aantal strepen mist. De dartele dreumes leeft met zijn familie in de Karoo, een woestijnachtige landstreek in Zuid-Afrika waar het al lang niet meer heeft geregend. “Geen strepen, geen regen”, moppert een aantal zebra’s. Koemba’s moeder vertelt hem hierop een legende over een dapper zebrajong dat ooit door de Karoo trok om de Magische Waterbron te vinden. Een sprong in die bron zou elke zebra strepen bezorgen. Koemba weet nu wat hem te doen staat en gaat op onderzoek uit.

Gelukkig staat de zwart-witte viervoeter er niet helemaal alleen voor. Onderweg wordt hij namelijk vrienden met Mama Gnoe en Bradley, een prettig gestoorde struisvogel. Met zijn drieën moeten ze onder meer de Vallei der Radeloosheid en de Rots van Verderf zien te bedwingen. Geen eenvoudige klus, want overal loert het gevaar. Hun grootste vijand is het agressieve luipaard Phango dat smacht naar mals zebravlees en hen voortdurend op de hielen zit. Hulp krijgen ze van de Zwarte Adelaar die hun de exacte plek van de Magische Waterbron verklapt.

Koemba is een leuke kinderfilm waarin traditionele tegenstellingen met elkaar botsen. Het individu versus de meute, de strijd tussen goed en kwaad. De dieren bezitten overduidelijk menselijke trekken; een personificatie die wordt versterkt doordat ze kunnen praten. Jammer genoeg doet dit enigszins afbreuk aan de onschuld. Dat laat onverlet dat de animaties dik in orde zijn.

De soundtrack van de film is opvallend mooi. Zo transporteert het prachtige Ndi Dinga Wena de kijker direct richting de Afrikaanse binnenlanden, wordt de ziel beroerd bij het horen van Salt Pan en komen de heupen automatisch in beweging tijdens The Real Me. Huppel dus vrolijk mee met Koemba in deze beestachtig leuke familiefilm over de ‘Petit Prince van de Karoo’.

Koemba