Regie: Ceyda Torun | Duur: 79 minuten | Taal: Turks | Kijkwijzer: AL

Camera

Istanboel. Geografisch gezien een unieke plek waar twee continenten, gescheiden door de Bosporus, elkaar ontmoeten. Stad bomvol moskeeën, synagogen en kerkgebouwen. Etnische smeltkroes die bijna 15 miljoen inwoners telt. En de biotoop van honderdduizenden elegante viervoeters, zo toont filmmaakster Ceyda Torun in de documentaire Kedi.

Maak kennis met Sari, Bengü, Psikopat, Deniz, Aslan Parçasi, Duman en Gamsiz: stuk voor stuk zwerfkatten die zich vrij bewegen door de straten van Turkije’s grootste stad. Dat doen ze al duizenden jaren, waardoor ze er niet meer zijn weg te denken. De katten zijn niemands eigendom, maar functioneren nadrukkelijk als spiegels voor hen die ze verzorgen.

“Zonder katten zou ik een problematische jeugd gehad hebben.” Een uitspraak als deze maakt duidelijk welke essentiële rol de dieren spelen. Ze zijn levensredders, omdat ze voor velen een bron van vreugde zijn in een geïndustrialiseerde metropool waar juist die vreugde tanende is. “We praten eindeloos”, merkt een vrouw op. Om vervolgens schamper te besluiten: “Mijn grootmoeder hoef ik na de dood niet te zien, mijn kat wel.”

Ze bietsen naar hartenlust. Laten zich door jong en oud vertroetelen. Wurmen zich een weg door de chaos. Parkeren op de gekste plekken hun krent. Springen op auto’s. En zien álles. Iedereen zal moeten grinniken tijdens Kedi. Een plot heeft de film niet, maar de prachtige beelden en ontroerende monologen zijn al feest genoeg. Een feest der herkenning.

“Honden denken dat de mens God is, maar katten weten wel beter.” Zo is het. Waar honden een baasje hebben, beschikken katten over personeel. Personeel dat zelfs zijn laatste spaarcenten spendeert aan de dierenarts wanneer ‘majesteit’ weer eens aan het kwakkelen is.

Katten mogen dan menselijke trekjes hebben, opmerkelijker is dat de donderstenen er perfect in slagen om het beste in de mens naar boven te halen. “Ze laten je voelen wat liefde is.” Kedi (Turks voor ‘kat’) is een oogstrelende liefdesbrief aan de dieren, en een mustsee voor kattenfans.