Regie: Pedro Almodóvar | Duur: 99 minuten | Taal: Spaans | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Daags voordat hoofdpersoon Julieta (Emma Suárez) met haar geliefde Lorenzo naar Portugal verkast, komt ze in haar woonplaats Madrid Beatriz tegen, ooit de hartsvriendin van haar dochter Antía. Beatriz vertelt haar dat ze Antía in Noord-Italië is tegengekomen. Dat nieuws hakt er flink in bij Julieta die al 12 jaar niets meer van haar enige kind heeft vernomen. Hierop besluit ze een openhartige brief aan Antía te schrijven.

Julieta’s brief zet een lange flashback in gang. Haar pijn zit diep en wortelt in het onvermogen om het plotselinge vertrek van haar dochter te begrijpen. Dat vertrek hangt samen met de noodlottige dood van haar echtgenoot en Antía’s vader Xoan (Daniel Grao). Dat ze hierover nooit echt met Antía (toen nog puber) heeft gepraat, en zich daar voor schaamt, is tot daaraan toe. Spijtiger is dat in deze status-quo geen verandering komt, omdat Julieta’s verwoede pogingen om met Antía in contact te komen vruchteloos blijven. Het gevolg is dat de personages de mond vol hebben over van alles en nog wat, maar ze praten meestal over de ander in plaats van mét de ander.

De gammele kapstok telt een paar fraaie kledingstukken, dat wel. Het acteerwerk, camerawerk en de belichting zijn ruim voldoende. Van de jonge Julieta (Adriana Ugarte) druipt de sensualiteit af; Emma Suárez is sterk als een door hartzeer verscheurde moeder. Verder vallen nog twee dingen op. Ten eerste het gebrek aan enige vorm van humor en daarnaast de dominante rol van de muziek. Niet zozeer de muziek zelf, als wel de frequentie waarmee deze wordt ingezet. Om bloednerveus van te worden.

Uit oud zeer geboren stilte tussen mensen, familieleden voorop, is fnuikend. Zeker als die stilte schreeuwt om doorbroken te worden. Maar doorbroken wordt ze helaas niet in het esthetisch geslaagde maar gortdroge Julieta, een Spaans drama over klassieke thema’s als gemis, spijt en schuld. Aangezien de dialogen peper ontberen en het verhaal zonder ontknoping blijft, sterft de nieuwste film van regisseur Pedro Almodóvar in schoonheid.