Regie: Mike Cahill | Duur: 106 minuten | Taal: Engels & Hindi | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

In I Origins speelt Michael Pitt een moleculair bioloog (Ian Gray) die de evolutie van het menselijk oog onderzoekt. Hij blikt terug op een gebeurtenis die acht jaar eerder zijn leven voor altijd zou veranderen.

Op een avond ontmoet de dan 26-jarige student de mysterieuze Sofi (Astrid Bergès-Frisbey). Ian is direct gebiologeerd door haar betoverende ogen en vraagt of hij ze mag fotograferen. Sofi stemt toe, maar gaat er vervolgens als een haas vandoor. Het lijkt bij deze vluchtige ontmoeting te blijven, ware het niet dat universele krachten hem later opnieuw op haar spoor zetten. Hun reünie mondt uit in een heftige romance die abrupt eindigt wanneer Sofi overlijdt. Terwijl Ian een hoopje ellende is na het verlies van zijn grote liefde, doet zijn assistente Karen (Brit Marling) een revolutionaire ontdekking.

Pitt, Bergès-Frisbey en Marling leveren uitstekend acteerwerk af in deze geweldige film over de botsing tussen de wetenschap en de metafysica. Ian is de geijkte denker wiens wereld is gestoeld op data, verklaarbare bevindingen en tastbaar bewijs. In Sofi botst hij op zijn tegenpool die hem uit eerdere levens meent te (her)kennen. Karen, lange tijd de trouwe vazal van Ian, voelt zich op den duur bijna gedwongen vast te stellen dat er meer aan de hand is. Zijn de ogen dan toch de vensters van de ziel?

Volgens een oud Chinees gezegde verbindt een onzichtbare draad twee mensen die voorbestemd zijn elkaar te ontmoeten. Ongeacht tijd, plaats en omstandigheid. De draad zal wellicht uitrekken of in de war raken, maar hij zal nooit breken. Komt dit omdat hij gesponnen is door de ziel, daar waar de ultieme herinnering aan de andere helft huist?

I Origins combineert sciencefiction met drama, hoogwaardig intellect met esoterie. Een bijzonder intrigerende film over de ratio die het antwoord schuldig moet blijven op zaken als reïncarnatie en zielsliefde. En met een ijzersterk plot dat zelfs de grootste scepticus mateloos zal boeien. De laatste scène is een schitterende apotheose die je kippenvel op de ziel bezorgt.

I Origins