Regie: David Fincher | Duur: 149 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Een grondig ontsporende liefdesrelatie staat centraal in Gone Girl, een film gebaseerd op de gelijknamige roman van Gillian Flynn.

Het verhaal begint op vijf juli, de dag dat Nick Dunne (Ben Affleck) en Amy Elliott Dunne (Rosamund Pike) vijf jaar zijn getrouwd. ‘s Ochtends ploft Nick, een baanloze docent creatief schrijven, neer in een bar. Wanneer hij korte tijd later thuiskomt, is Amy verdwenen. Sporen van geweld doen het ergste vermoeden. Detective Rhonda Boney (Kim Dickens) belast zich met het onderzoek naar de mysterieuze verdwijning. Aanvankelijk lijkt Nick onschuldig, maar naarmate het politiewerk vordert, rijst de vraag of hij wellicht zelf de vermissing heeft geënsceneerd.

De meeste credits zijn weggelegd voor actrice Rosamund Pike als ‘Amazing Amy’, een bijnaam die ze te danken heeft aan de strips waarmee de schrijfster naam heeft gemaakt. Ze houdt zielsveel van Nick en vice versa. Diverse tegenslagen testen hun liefde nadrukkelijk. Deze lijkt stand te houden tot het moment dat Amy een hartverscheurende ontdekking doet. Van naïeve geliefde op een roze wolk verandert ze prompt in een psychopathisch ijskonijn dat zint op wraak. Ben Affleck speelt de gemakzuchtige echtgenoot die nietsvermoedend in een met klinische precisie opgezette val loopt. Goede bijrollen zijn weggelegd voor Nicks advocaat Tanner Bolt (Tyler Perry) en Neil Patrick Harris als Desi Collings, een ex-vriendje van Amy.

Lokaal en nationaal krijgt de affaire de aandacht die Amerika niet vreemd is. Individuele emoties worden in Gone Girl gecollectiviseerd als gevolg van een mediacircus dat de publieke opinie haarfijn weet te bespelen. Welkom in The Matrix van de maakbare waarheid; David Fincher steekt er flink de draak mee. Dit subplot is het meest in het oog springende gegeven in een onderhoudende thriller.

Toch mist de film de grandeur die het hart in opperste vervoering brengt. Mede door de onwaarschijnlijke afloop (je krijgt bijna medelijden met Nick) komt het geheel ietwat gepolijst over.

Gone Girl