Regie: Glenn Ficarra & John Requa | Duur: 105 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

De sitcom The Fresh Prince of Bel-Air, tussen 1990 en 1996 te zien op NBC, betekende zijn doorbraak. Grote bekendheid verwierf hij met rollen in de Bad Boys-films, de kaskraker Independence Day (1996) en natuurlijk de Men in Black-trilogie: voormalig rapper en productieve Hollywoodster Will Smith is nu te zien in de soepele misdaadkomedie Focus.

Will Smith speelt Nicky, een door de wol geverfde oplichter wiens hart wordt gestolen door de knappe Jess (Margot Robbie). Hij leert haar de fijne kneepjes van het vak, maar breekt hun romance abrupt af wanneer zij te dichtbij komt. Tijdens een belangrijke autorace in Buenos Aires, drie jaar later, ontmoeten Nicky en Jess elkaar opnieuw. Vormt de blonde dievegge weer een bedreiging voor Nicky’s riskante missie?

In het criminele circuit is de liefde een gevaarlijk goedje. Maar hoe lucratief zijn business ook is, het bloed van professional Nicky gaat – begrijpelijk – sneller stromen wanneer hij Jess ziet. Verleiding en instructie spelen met name in het eerste deel van de film een kostelijk spelletje. Will Smith speelt de rebelse charmeur met een vlotte babbel; de hem op het lijf geschreven rol zal weinigen nog echt verrassen. De waardering voor de geslaagde dynamiek tussen beiden gaat vooral uit naar Margot Robbie. De eens verliefde stagiaire Jess is in het tweede deel een volleerde femme fatale binnen een ander imperium die haar oude liefde duidelijk maakt dat er niet met haar te spotten valt. Maar ja, oude liefde roest toch niet?

Twee (harte)dieven zetten hun verhoudingen flink op het spel in deze amusante popcornfilm die zich afspeelt in het groteske wereldje van het grote geld. Geniet en zet je schrap voor de kracht van illusie. Met andere woorden: focus!