Regie: Andrew Stanton & Angus MacLane | Duur: 97 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 6 jaar

Camera

Velen herinneren zich ongetwijfeld Finding Nemo (2003) waarin anemoonvis Marlin zijn zoon uit een aquarium bevrijdt. De Pixar-productie brak alle records en werd beloond met de Oscar voor Beste Animatiefilm. Lachen kun je ook om de sequel Finding Dory, alhoewel het verhaal niet bijster origineel is.

Blauwe blub Dory verliest haar ouders uit het oog, waarna de rest van de film in het teken staat van haar zoektocht. Gedreven door flarden van herinneringen aan haar ouwelui trekt ze dwars door de Californische wateren, met Marlin en Nemo in het kielzog. Het trio geraakt zo in het Sigourney Weaver Maritime Life Institute, een centrum waar zieke vissen worden verzorgd.

Een kabbelend gebeuren is Finding Dory allerminst. Iedereen zwemt, spartelt en plonst er in sneltreinvaart op los. Opnieuw is de vormgeving om door een ringetje te halen; op dat vlak gaat voor Pixar geen zee te hoog. Ook de voice-acting is superieur. In Dory horen we het vertrouwde stemgeluid van Ellen DeGeneres, en dat van Ed O’Neill in de soms vinnige octopus Hank. Bijzonder knap is het schattige stemmetje van Sloane Murray (de jonge Dory).

Finding Dory is nectar voor de zintuigen, maar (en daar wringt de schoen) het script is nogal mager. Feitelijk is het een kopie van Finding Nemo, alleen zijn de rollen nu omgedraaid. Bij gebrek aan een goed plot wordt veel opgehangen aan Dory’s defecte geheugen. De film opent met: “Hoi, ik ben Dory. Ik lijd aan kortetermijn-geheugenverlies.” Aandoenlijk, haar bekentenis, maar na ettelijke keren hetzelfde liedje is de lol er wel van af. Daarnaast vindt later in de film de actie ook op land plaats en komen de dieren in aanraking met de mens. Een wending die het onschuldige karakter ietwat aantast.

Luchtig amusement in een sprankelende oufit: Finding Dory is toegankelijke materie voor een breed publiek. Gewoon een fijne familiefilm, maar geen onvergetelijke kijkervaring. Met de dozige Dory in een hoofdrol kun je dat laatste allicht niet verwachten.

Finding Dory