Regie: Stephanie Soechtig | Duur: 92 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL
Maggie is twaalf jaar en weegt 96 kilo. Brady (15) weegt 98 kilo en de veertienjarige Joe is zo zwaar (180 kilo) dat hij zijn twintigste levensjaar waarschijnlijk niet gaat halen. Over twintig jaar is 95% van de Amerikaanse bevolking (veel) te dik. Dit ontluisterende gegeven – nauwelijks te slikken met zoveel honger op de aarde – is slechts het topje van de ijsberg in de documentaire Fed Up van Stephanie Soechtig.
Minder eten en meer bewegen is al decennialang de toverspreuk in het gevecht tegen de obesitasepidemie. Een misleidende toverspreuk, omdat de fitnessrevolutie die eind jaren 70 ontbrandde parallel loopt aan de exponentiële toename van het aantal zwaarlijvigen.
Grote boosdoener is de voedselindustrie die aan 80% van de in Amerika ruim 600 000 (!) beschikbare etenswaren suiker heeft toegevoegd. Kinderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen worden middels ontelbare stimuli gehersenspoeld; overmatige consumptie van verslavende, dikmakende troep is het gevolg. Het vileine trucje van de tabaksindustrie gaat dus op herhaling: “Frisdrank is de sigaret van nu.”
En de overheid? Miljarden dollars aan inkomsten reduceren haar tot hypocriete speelbal van het bedrijfsleven. Opnieuw. Noodsignalen en aanbevelingen van gezondheidsorganisaties worden onderschat of schaamteloos verdraaid. Zo nodig worden politici door de kapitaalkrachtige lobby’s brutaalweg gechanteerd of omgekocht.
Het is zuur wat zoet met de tanden doet. Niet alleen met onze tanden. Fed Up is verplicht kijkvoer voor iedereen die zijn buik (nog) niet vol heeft van slechte voeding. Aan het woord komen diverse deskundigen en insiders. Een waardevolle bijdrage levert professor Robert Lustig, een vooraanstaand endocrinoloog die obese kinderen behandelt en die suiker de oorlog heeft verklaard. Alles staat of valt met bewustzijn; weet wat u eet.
Fed Up is een steekhoudende documentaire waarin tal van mythes sneuvelen en die je doet verbazen over de onwetendheid onder ouders, helaas vaak gekoppeld aan een hopeloos falende opvoeding. Onverteerbaar voor ieder kind.
Geweldige recensie. Wat een rake woordspelingen. Knap gedaan en o zo nodig om aandacht te vestigen op het suikerprobleem.