Regie: Michael Winterbottom | Duur: 106 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

De film Everyday vertoont parallellen met het door filmcritici bejubelde Boyhood (2014). Er werd namelijk over een periode van respectievelijk 12 jaar (Boyhood) en 5 jaar (Everyday) met dezelfde acteurs gefilmd. Daarnaast is er in beide films sprake van een ontregeld gezinsleven doordat de vader praktisch uit beeld is. In Boyhood vanwege een echtelijke scheiding en in Everyday wegens een geografische scheiding met een juridische achtergrond: vader Ian (John Simm) zit namelijk in gevangenis.

In tegenstelling tot Boyhood intrigeert Everyday niet echt. Het begin is nog in orde. Karen is met haar kinderen op weg naar de Stockenprison om manlief te bezoeken. Ians hechtenis is drugsgerelateerd, maar onduidelijk blijft wat hij heeft misdaan en hoelang hij (nog) moet brommen. Het weerzien levert knuffels, zoenen en belangstellende woorden op. Na de reünie is het snel weer knokken geblazen voor Karen die feitelijk een eenoudergezin runt.

Tot dan toe is de film het aanzien waard. Jammer dat Winterbottom vervolgens in herhaling valt. Keer op keer is de kijker getuige van een korte ontmoeting waarna weer balend afscheid wordt genomen. Na twee keer heb je het wel gezien en bij de derde keer slaat de verveling toe. Bovendien zijn de dialogen pover en gaat Karens zielige muizensnuitje op den duur irriteren.

Everyday is een realistisch portret dat riekt naar een documentaire. Helaas is het magere draaiboek de boosdoener. Simm en Henderson acteren aardig, maar de film gaat na een half uur op slot. Geen verrassende wendingen, geen diepgang, geen humor. Hierdoor raakt de kijker nauwelijks betrokken bij het gebeuren. De handheld cameravoering oogt vakkundig en regisseur Winterbottom voegt een paar aardige shots van het Engelse landschap toe. Het verhaal zelf heeft echter een ruggengraat van appelmoes en kan niet tippen aan het over de hele globe geprezen Boyhood.