Regie: Sebastián Cordero | Duur: 90 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 9 jaar

Camera

Nooit waagde de mens zich verder dan de maan die zich gemiddeld zo’n 385 000 kilometer van de aarde bevindt. In de film Europa Report wordt deze grens met gemak overschreden. Zes astronauten zijn hierin op weg naar Europa, een maan van de planeet Jupiter op 590 miljoen kilometer afstand. Wetenschappers hebben ontdekt dat onder de ijskappen van Europa water zit, maar betekent dit ook dat er leven is?

Onderzoek in de ruimte is een precaire aangelegenheid. Hoe grondig de voorbereiding ook, in het luchtledige doen zich altijd onvoorziene scenario’s voor. De reis van het zestal verloopt volgens plan, totdat een technisch mankement hen noodzaakt tot een reparatie aan de buitenkant van hun voertuig. De problemen worden pas echt serieus wanneer, eenmaal geland op het bitterkoude Europa, één van de astronauten beweert onder het ijs een geheimzinnig licht te hebben waargenomen.

Europa Report is een spannende sciencefictionthriller met een lastig te doorgronden intrige. Twee aspecten zijn hier debet aan. Ten eerste worden de retrospectieve gebeurtenissen niet chronologisch verteld; de kijker pendelt regelmatig tussen stukjes verleden. De continuïteit wordt bovendien belemmerd doordat meerdere personages de missie afzonderlijk van elkaar becommentariëren. Tegenover de versnipperde verhaallijn met elementen van een docudrama staan goed acteerwerk (van onder anderen Michael Nyqvist, bekend van de Millennium-trilogie) en realistische decors.

In de beste ruimtefilm aller tijden, 2001: A Space Odyssey uit 1968, zijn twee bemanningsleden in het ruimteveer Discovery eveneens onderweg naar Jupiter. Regisseur Sebastián Cordero refereert op subtiele wijze aan deze klassieker van Stanley Kubrick (1928-1999). Vergeleken met die reusachtige meteoroïde is Cordero’s Europa Report slechts een flinke steen. Wel draait ook zijn film om de fascinerende vraag of ons zonnestelsel nog ander leven herbergt. Het antwoord op die vraag is negentig boeiende minuten van u verwijderd.

Europa Report